2008 р. Пінзель похований під Успенським костелом у Бучачі?

Галина Вдовиченко

Дата: 20.11.2008

У мальовничому місті-музеї на Тернопільщині жив найзагадковіший скульптор ХVІІІ століття, який забрав у могилу таємницю свого життя та смерті. Про життя та смерть Пінзеля майже нічого не відомо. Звідки узявся скульптор, творчість якого мистецтвознавці визнають апофеозом пластики бароко? Хто він за походженням? Де його ранні роботи? Де він народився і де похований?.. Проїхавшись “місцями Пінзеля”, походивши Бучачем, поспілкувавшись з людьми, ми почули сенсаційну версію щодо місця поховання майстра Пінзеля.

Отець Людвиг Рутина з Успенського костелу розповів про те, як виглядав костел ще кілька років тому – тут були меблева крамниця, зерносховище, в підвалі працювала косарка, а тепер костел повернуто до життя. “Майстер Пінзель міг бути похований у крипті костелу”, – сказав отець Людвиг, завівши нас у середину храму. Аргументи? Саме для вівтаря цього костелу Пінзель створив групу монументальних скульптур з дерева. Саме з цим костелом у видатного майстра були пов’язані важливі життєві моменти.

“Ось тут, – показує отець Людвиг, – на цьому місці Пінзель брав шлюб з жінкою, з якою потім нажив двох синів. Тут вони вінчалися і тут хрестили дітей. Тут він працював, як вівтарний скульптор, виконуючи замовлення мецената Миколи Потоцького… Думаю, що тут, під костелом могли й поховати Пінзеля. Це виглядало б логічно…”.

Відомий дослідник творчості Пінзеля, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький сам колись шукав могилу Пінзеля на міському цвинтарі.

– На багатьох плитах вже неможливо прочитати написи, – розповів він кореспонденту “ВЗ”. – Я пообіцяв: хто знайде могилу, заплатимо тисячу гривень. А щодо можливого поховання майстра у крипті Успенського собору – не виключаю й такого варіанта…

Деякі важливі факти з життя майстра Пінзеля стали відомими трохи більше, ніж десять років тому, коли польські історики знайшли в архівах церковні книги Бучацької парафії і завдяки цьому вийшли на поверхню невідомі факти з життя видатного майстра.

Джерело: “Високий Замок”