1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

За проектом Меретина в Бучачі встановлено було дві чудові придорожні статуї, від яких уціліли тільки постаменти витончених барочних форм, а також перебудовано кафедральний костьол і збудовано Покровську церкву.

З архітектурного погляду Покровська церква – рядовий твір Меретина, але її скульптури треба визнати видатними творами XVIII ст. Вони репрезентують той стан кризи барочного мистецтва, який воно переживало в зв’язку з загальною кризою феодального ладу в магнатській Польщі. В різьбі царських врат і на антепендіях (скринях-мощехранительницях) блискучі за виконанням позолочені барельєфи відбивають картину занепаду мистецтва. В них витончені фігури химерно вигинаються в дивних позах, їх рухи неймовірно утрирувані, в усьому відчувається переобтяженість і

В церкві донедавна висів портрет відомого магната, «старости Каньовського» Миколи Потоцького. Художник, безжалісно препаруючи свою модель, змалював образ сластолюбця і самодура.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 312 – 313.