Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 669:800 піксел

Бронька. Церква Вознесіння Господнього 1847 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 416.

Бронька Іршавський район

Церква Вознесіння Господнього. 1847. (УПЦ)

Місцева легенда розповідає про дзвін з 1240 р., що був переданий до монастиря в Приборжавське.

У 1801 р. в селі була маленька, досить добра дерев’яна церква, котра стояла “на цинтари” й існувала, мабуть, аж до будівництва теперішньої кам’яної церкви.

У 1902 р. о. А. Дем’янович подарував два угри землі для майбутньої парохії, а згодом дав збудувати кам’яний мур довкола церкви. У 1972 – 1973 роках стінопис перемальовували і тоді виявили прізвище автора старого малювання. Ним був Товт, що малював церкву в середині XIX ст.

Парох села Іван Роман у 1951 р. був засуджений на 25 років каторги. Повернувся 1956 р. Служив підпільно, а в квітні 1989 р. провів першу відкриту греко-католицьку службу в Виноградові.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 416.