Інвентарний опис замку в м. Бродах

Документ

1689 р., жовтня 20. – Інвентарний опис замку в м. Бродах

[1] Deskriptia zamku brodzkiego i wszystkich budynków, zostaiących w onym, tudziesz armat i munitiey różney, iako destinite każda rzecz położona stoi, d[ie] 20 8-ris a[nno], 1689 clundowana. //

[2] Zamek brodzki.

Wymurowany iest ab extra kamieniem ciosanym spodkiem na trzy szary al[ia]s rzędy, a do góry wywiedzony w skarpę. Około wierchu opasanie kamieniem ciosanym у nakryty także kamieniem ciosanym na kstałt gziemsu. W szpodzie mur cały, oprócz na iednym belluardzie od Smulna ściana nadrysowała się na dwóch mieyscach tak jakoby odpaść miała. A spodkiem nakoło od wodu powysypowały się kamienie у z muru powypadały; który to trzeba oprawić dwiema rzędami al[ia]s szarami nakoło. Ten zamek wystawiony jest figurą gwiazdy w rogu belluardów, na miejscach błotnistych, ponad wirzchowiną stawu Lachodowskiego, koło którego ab extra jest fosa niezbytnie szeroka od miasta. Od stawu zaś у od błot stanie za fosą szerokość stawu у błota. Po większey części ta fosa zarosła trzciną у zamulona błotem. Weście do zamku iedno tylko od miasta. Przed bramą iest szaniec z ziemie wysypany, spodem podmurowany, już nadpsowany, у z wału darnie pousuwało się, także у contraskarp przeciwko niemu całe zepsowany. Fosa błotem zamulona. Przeście przez fosę most yz zwodem na łańcuch przes wagę otwierzjący się, też nadpsowany у po częściey reparowany. Za tym szańcem idzie most przes fosę do samey bramy zamkowey, na którym dwa zwody. Pierszy w środku przes wagę otwierający się na łańcuchach dwóch, a drugi zwód sarnę bramę okrywaiący na łańcuchach długich, połtoraset ogniw w sobie mających у na dwóch łańcuchach pomnieyszych, zwodzący się siełą ludzką. Ten most iest nadpsowany у poprawy potrzebujący. //

[3] Mostek także przed bramą jest niedawno postawiony dobry, na którym iest zwód, fortę zamykający.

Brama do zamku partim z ciosanego kamienia, partim cegłą ab extra wymurowana. Na wierzchu bramy iest sklepik także partem z ciosanego kamienia, partim cegłą, kopuła na nim wykształtowana, nowo gątami pobita. W środku nad bramą iest [Слово було написано двічі, перше витерто] herb Podkowa z Krzyżem z swemi compardymentami sztukatorską robotą. Gzems kamienny po iedney stronie trochę nadpsowany у z mieysca ruszył się. Sama w sobie brama szeroka iest, do którey wrota drewniane żelazem z przychodu w kratę obwarowane, napuł się otwierające, na trzech zawiasach, po obudwu stronach wiszące, z wrzeciądzami żelaznemi dwiema у z zasuwami dębowemi zamykające się. Do zasowu kuna żelazna, kłotką wielką zamykająca się.

Przy niey fortka po prawey stronie, w którey cios al[ia]s słup kamienny nowo reparowany, do niey drzwi dębowe na zawiasach dwóch, przes wszytkie drzwi dobrze opatrzonych. Przy nich kuna żelazna do drąga zamykająca fortę. W bramie jest krata dębowa, okowem żelaznym na iedney stronie od bramy opatrzona. Latarnia w bramie w kwatyry sklana, w ołów oprawne kwadratowa, z pałąkiem żelaznym. W tey bramie iest hakownic na sragach num[ero] 23, hakownic z zamkami długich у krótkich num[ero] 9, hakownic bez zamków у złych, poprawy potrzebuiących, num[ero] 14.

Wyszedszy z bramy murowaney, którey iest długość ab intra na kroków 28, a szerokość między murami na kroków num[ero] 10. Ad circum ferentiam dziedzińca są mury wkoło potężne częścią ciosanym kamieniem, a po większey części cegłą potężnie wymurowane framugami у kołossami płaskiemi, a de super // [4] kamiennemi balasami toczonemi na pozór gzemsów у kapitelów, na kstałt sztukatorskiey roboty przyozdobiono. Między tymi murami iest wał, ziemią usypany szeroki na kroków num[ero] 20. Sklepy pod nim wkoło także murów są podziemne ieden z drugiego od samey bramy asz nakoło idące, w takowey liczbie:

1 [В оригіналі ця нумерація проставлена на полях]. W bramie po lewey ręce iest sklepik na sześć kroków szeroki у długi, w nim okno iedno z kratą żelazną, teras na turmę tatarską obrócony. Z tego sklepiku iest drugi sklepik ex opposito, w którym dwie oknie w bramę, od strzelania pod czas nawalności zamurowane, a [Слово виправлене] zosobna iest okno z kratą żelazną od dziedzińca.

Sklepy piersze. Weście do sklepów iest przysionek, do którego odrzwie z ciosanego kamienia, okna z kratą żelazną nade drzwiami. Drzwi przy nim na zawiasach dwóch potężnych poiedynkowe stolarską robotą, wrzeciądz u nich z skoblami. W tym przysionku są dwa kominy do góry wywiedzione, murowane, ale tu w przysionku zruinowane. Tego przysionku iest wszerz na łokci n[umero] 5 у wdłuż na łokci num[ero] 8.

2. Tego przysionku po lewej ręce iest sklep długi na kroków num[ero] 20, a wszerz na kroków num[ero] 8. Odrzwi do niego z ciosanego kamienia, poprzedniego roku nadpsowane, cios ieden od mura odstał. Drzwi do niego pros-tey roboty na zawiasach num[ero] 2 z wrzeciądzem у skoblami żelaznemi, okien dwie z kratami у ankr ieden pod wirzchem spoiony, żelazny. Bywał znać piec w tym sklepie, teras zamurowane czeluście. Po drugiey stronie tego przysionku z prawey ręki iest także 3 sklepy takowysz długości na kroków num[ero] 20, szeroki na kroków num[ero] 8. We drzwiach odrzwi z ciosanego kamienia, przy nich drzwi proste na zawiasach у z wrzeciądzem, okien dwie z kratami у ankr ieden żelazny. Także znać bywał w nim piec, teras niemasz. //

[5] 4. Sklep pod belluardem narożnym po lewey ręce od miasta na kolumnie z ciosanego kamienia wymurowaney kolisty, szeroki na kroków num[ero] 20, a długi na kroków num[ero] 24. Wrota do niego dembowe na potężnych zawiasach у hakach, obite zumami, napuł się otwierające, z wrzeciądzem у skoblami i kłotką. Z tego sklepiku są wrota ku czekawzowi zabudowane dylami.

5. Sklep przy belluardzie o wielkich wrotach, drzwi do niego dębowe, wpół się otwieraiące, zumami obite, na potężnych zawiasach num[ero] 4 zawieszone z wrzeciądzem у skoblami, szeroki na łokci num[ero] 8, a długi na kroków nu-m[ero] 35. Ten sklep iest przy narożu od cekawzu poprostu dylami. W nim iest okien num[ero] 3 z kratami żelaznemi, ankrów nad wierzchem num[ero] 3, przes mury środkiem spojone. W tymże sklepie iest podbudowanie drewniane pod dachem gontowym, gonty dębowe. Nadto iest kołków drzewa smolnego у dwa stusy sczypanego do kagańców. Są tesz tam skręty iedne z osią, opatrzone dobrze żelazem, do armaty. Itt[em] dwie ossi przednie od wozów z dyszlami, także żelazem opatrzone. Sztynwaga z hakami iedna. Pułpików dragońskich z grotami żelaznemi num[ero] 8.

6. Sklep, al[ia]s cekawz tenże, iest ieden, co у ten pierszy immediate tylko przegrądzony dylami od pierszego, to iest wyżey opisanego. Od tego przegrodzenia długi na kroków num[ero] 65, szerokości takowisz w osm kroków. Do niego weście od dziedzińca [Два останні слова вписано над рядком]. Odrzwi z ciosanego kamienia. Wrota potężne dębowe, zumami żelaznemi gęsto obite, otwierające [Дві перші літери виправлено] się napół, na zawiasach num[ero] 4 potężnych żelaznych у z hakami. Zamek przy drzwiach z zasuwą potężny dwugryglowy у drągiem przy murze pryparte żelaznym. Ankrów w nim pod wirzchiem żelaznych iest num[ero] 9. Okien w nim iest num[ero] 5 z kratami żelaznemi, przy trzech od prochów są okiennice na zawiasach żelaznych. //

[6] 7. Sklep podle cekawzu. Weście do niego: wrota wpuł się otwierające, na zawiasach num[ero] 4 z hakami, obite zwsząd zumami, wrzeciądzów num[ero] 2 z skoblami swoiemi. Ten sklep długi na kroków num[ero] 40, szeroki na łokci nfumero] 8. Ankrów w nim n[umero] 2, ieden rospusczony u wierchu, a drugi zabity. Z tego sklepu są drugie wrota wewnątrz do sklepu pod belluard na zawiasach podwoinych napuł się otwieraiące, ale teraz wreciądzami у skoblami trzema zabite.

8. Sklep pod belluardem od Smulna [Село, розташоване на захід від Бродів] kolisty na filarze z ciosanego kamienia, do niego weście [Далі дописано над рядком] od dziedzińca, odrzwy [Початок слова виправлено] z ciosanego kamienia. Wrota proste na biegunach wpuł się otwieraiące. Wrzeciądz z skoblem do zamknięcia. Ten sklep szeroki na kroków num[ero] 20, a długi na kroków num[ero] 24. W iedney stronie począł się mur sypać spodkiem, restauratiey potrzebuie. Z tego sklepu są sklepy dalsze w belluard idące num[ero] 4, nakoło studni idące, ale że pierszy zawalony z wierchu, trudno do drugich prześć. Studnia iednak w środku tych sklepów z kamienia ciosanego wycembrowana asz do wirzchu, ale teras kamieniami zawalona.

9. Sklepy, do których iest przysionek, odrzwi do niego z ciosanego kamienia, drzwi proste poiedynkowe na dwóch zawiasach z wrzeciądzem у skoblami. Nade drzwiami krata żelazna. Sam przysionek o łokciach nfumero] 7 szeroki, a długi na łokci num[ero] 8. Po lewey ręce sklep. Drzwi do niego proste bez zamknięcia, na zawiasach num[ero] 2 żelaznych, ale haków niemasz. Ten sklep długi na kroków num[ero] 28, a szeroki na kroków num[ero] 8. W nim okien 3 z kratami żelaznemi, ankier u wierzchu num[ero] 1. Po prawey ręce sklep drugi, do niego drzwi poiedynkowe proste na zawiasach z wrzeciądzami dwiema у z swemi skoblami o trzech oknach z kratami żelaznemi. Ankrów nfumero] 2 pod wirzchiem. // [7] W nim podbudowanie do połowice drewniane у pobite gontami.

10. Sklep, do niego weście, przysionek, drzwi proste poiedynkowe na zawiasach esistych nfumero] 2 у z hakami, wrzeciądz z dwiema skoblami, nade drzwiami krata żelazna. Z tego przysionku po lewey ręce iest sklep także szeroki na łokci num[ero] 8, a długi na kroków numfeto] 28. Ankr ieden, okien num[ero] 3 z kratami żelaznemi. Drzwi do tego sklepu są proste bez zamknięcia, zawiasy przy nich num[ero] 2, a haków niemasz. Po prawey ręce tego sklepu iest drugi sklep, długi na kroków num[ero] 36, a szeroki na łokci nfumero] 8. Drzwi poiedynkowe na dwóch zawiasach, wrzeciądz z skoblami żelaznemi, okien num[ero] 2 z kratami żelaznemi, ankier ieden.

11. Sklep pod belluardem pozadnim, od stawu, al[ia]s od folwarków rnieys-kich, obrócony na staynię. We środku filar murowany z kamienia ciosanego у cegły, stanąć może w niem z trzydzieści koni. Do tego sklepu są wrota proste na biegunach, wpuł się otwieraiące, wrzeciądz prosty z skoblami. Z tego sklepu są podziemne sklepy na kształt piwnic, ieden z drugiego cztery, szerokie po ósmi łokciach, a wzdłusz po piętnastu kroków у studnia między niemi cębrowana kamieniem ciosanym, głęboka na siedm latrów.

12. Sklep z swoim przysionkiem, do tego weście bez zamknięcia, szeroki na kroków nufmero] 6, a długi na kroków num[ero] 8, krata nade drzwiami żelazna. Z tego przysionka po lewey ręce iest sklepik, albo raczey kuchienka, długa na łokci num[ero] 9, a szeroka na łokci num[ero] 8, w oknie krata żelazna. Z tego sklepiku iest sklep długi na kroków num[ero] 29, w nim pułtora okna z kratami żelaznemi bez zamknięcia. Drzwi do niego na zawiasach, haku iednego nie maiące, wrzeciądz u drzwi z swemi skoblami. Po prawey ręce z tego przysionka iest sklep długi na kroków num[ero] 20, // [8] a szeroki na łokci num[ero] 8. Okien dwie z kratami żelaznemi, ankr ieden spoiony. Drzwi proste na zawiasach num[ero] 2, zamczysko proste у wrzeciądzów n[umero] 2 z skoblami swemi żelaznemi.

13. Ze strony od folwarków iest sklep, al[ia]s kuchnia, z swoim kominem murowanym, ankry dwa przes kuchnię у przez sklep spojonych. Sklep ten szeroki iest na łokci num[ero] 16, a długi na kroków num[ero] 22, zamknięcia żadnego do niego niemasz. Okna dwie z kratami żelaznemi, a trzecie nade drzwiami. Z tey kuchni iest sklep na kroków długi num[ero] 22, a szeroki na łokci num[ero] 8, o dwóch oknach z kratami żelaznemi, do niego weście, drzwi proste na zawiasach nufmero] 2 z hakami, ankr ieden. Z tego sklepu iest przy-sionek bez zamknięcia, drzwi na dziedziniec zabite desczkami, krata nade drzwiami.

14. Z tegosz przesionku iest sklep, długi na kroków num[ero] 20, szeroki na łokci num[ero] 8, o dwu oknach z kratami żelaznemi bez zamknięcia. Itfem] sklepik o iednym oknie w nim, krata żelazna bez zamknięcia, długi na łokci num[ero] 7, a szeroki na łokci nfumero] 8.

15. Sklep pod belluardem narożnym po prawey ręce od miasta, albo raczey od folwarków mieyskich, na kolumnie z ciosanego kamienia wymurowaney, kolisty, szeroki na kroków num[ero] 20, a długi na kroków num[ero] 24 [Далі дописано над рядком], weście do niego, alfias] odrzwia, ciosanego kamienia. Wrota do niego napuł się otwieraiące, na biegunach z wrzeciądzami у swemi skoblami.

16. Sklep do miasta. Weście do niego bez zamknięcia, przy sionek sam długi na łokci num[ero] 9, a szeroki na łokci num[ero] 8, krata żelazna nade drzwiami. Po lewey ręce tego przysionku iest sklep, do niego drzwi na zawiasach // [9] dwóch, wrzeciądz yz skoblami żelaznemi. Sklep ten długi na kroków num[ero] 18, szeroki na łokci num[ero] 8, okien num[ero] 2 z kratami żelaznemi. Z tego sklepu iest sklepik długi na łokci num[ero] 11, a szeroki na osm, w nim krata żelazna, drzwi do tego sklepu niemasz. Po prawey ręce iest sklep bez zamknięcia długi na kroków num[ero] 42, a szeroki na łokci num[ero] 10, o trzech oknach z kratami żelaznemi, ankrów num[ero] 2. Ten sklep iest nadruinowany spodkiem barzo, dziura z niego na kstałt komina, weyście z niego bez [Слово написано двічі] zamknięcia szerokie iakoby wrota.

17. Sklep, do niego weście, przysionek, krata nade drzwiami żelazna. Z tego przysionku po lewey ręce iest sklepik. Drzwi do niego na zawiasach proste z wrzeciądzem у skoblami, w nim okno iedno z kratą żelazną, a ten sklepik iest na łokci num[ero] 9. Z tego sklepiku iest sklep drugi bez zamknięcia, długi na łokci num[ero] 21. Okien w nim 2 z kratami żelaznemi, ankrów num[ero] 2. W tych sklepach znać bywały pieca, podłoga ceglana у ruina znaczna, spodkiem w ścianie od wału, poprawy potrzeba. Po prawey ręce tego przysionka iest sklep długi na kroków num[ero] 19, szeroki na łokci num[ero] 8. Okno w nim iedno z kratą żelazną, a drugie zamurowane. Z tegosz sklepiku iest sklepik długi na łokci 6, a szeroki na łokci osm, o iednym oknie z kratą żelazną, bez zamknięcia. Ściana w nich a parte trochę nadpsowana, piec w nim bywał.

18. Sklep pod belluardem o wrotach wielkich iakoby przedsionek przed piwnicami, iakoby skrzydłami pobocznie idący. Pobok iest bez zamknięcia у bez odrzwia // [10] kamiennego sklepik o iednym oknie z kratą żelazną. Tego przysionka po prawey ręce iest piwnica, do niey są schody kamienne gradusów num[ero] 8. Drzwi do piwnice na zawiasach num[ero] 2 у z hakami. Okna z piwnice dwie z kratami żelaznemi z ciosanego kamienia wywiedzione, długa ta piwnica na kroków num[ero] 15, a szeroka na kroków num[ero] 11. Druga piwnica, albo sklep podziemny na trunki, iest takowysz długi na kroków num[ero] 15, a szeroki na kroków num[ero] 13, o dwu oknach z kratami żelaznemi z ciosanego kamienia wywiedzione, głęboka na osm gradusów. Drzwi do niego proste, o trzech zawiasach, wrzeciądz w łańcuchy у z skoblami. Na tych piwnicach iest sklep drugi na kroków num[ero] 32, a szeroki na kroków num[ero] 13, w pośrodku iest filar murowany w cegłę, weście do tego sklepu iest po gra-dusach num[ero] 6 ku gurze. Drzwi do niego proste, na dwu zawiasach z hakami, a trzecią znać niedawno odięto, iest do niey hak średni. W tych drzwiach iest okienko na dwu zawiasach z klamką żelazną, wrzeciądz z skoblami dla zamknięcia. Zosobna iest dwa skoble uprawione. Okien do niego dwie z kratami żelaznemi.

19. Sklep, do niego przysionek szeroki na łokci num[ero] 8, a długi takosz, drzwi proste na dwóch zawiasach z wrzeciądzem у skoblami. Po prawey ręce tego przysionka iest sklep ku bramie, długi na kroków num[ero] 20, szeroki na łokci num[ero] 8, wysoki na siedm łokci. W nim piec bywał, ale teraz zruino-wany. Ankrów dwa pod wirzchem spoionych. Weścia do niego dwoie, iedne od bramy, drugie od przysionka. Od bramy drzwi proste na dwóch zawiasach, // [11] kamieniem у drągiem podparte. Od przysionka drzwi bez zamknięcia, okien dwie z kratami, ale iedno zamurowane. Po lewey ręce tego przysionka iest także długi na kroków num[ero] 20, a szeroki na osm łokci, drzwi do niego na zawiasach, ale haków niemasz z wrzeciądzem у z skoblami, okien dwoie z kratami żelaznemi, ankr ieden w środku spoiony. Z tego sklepu są drzwi ku piwnicom zabite dylami.

Skarbiec

Na belluardzie od miasta po prawey ręce, pod gontami, niedawno pobity wymurowany. Odrzwi do niego z ciosanego kamienia, a drzwi dębowe blachami żelaznemi ab extra obite, na zawiasach num[ero] 3 potężnych z wrzeciądzem u wierchu iednym, skobli num[ero] 2 w murze, a w drzwiach tylko ieden. Przy drzwich iest zamek, ab intra się zamykaiący, dwudryglowy. W tym skarbcu iest przegroda niby o dwóch sklepach. W pierszey przegrodzie iest kominek z rurami blaszanemi, z kominka w okna dla dymu wywiedziony. W drugiey przegrodzie tego skarbca drzwi dębowe na zawiasach num[ero] 2, wrzeciądz z skoblami. Wkoło skarbcu iest okien num[ero] 8 z kratami żelaznemi wmurowanemi. A u dwu okien iest krata z drutu robiona w pancerz. Notandum, że się rysa w podniebieniu spodkiem zakroiła. Na wierzchu tego skarbca są przydasza murowane num[ero] 3, z których ieden nadruinowany, gzems wpadł у niemasz go. Czwarty przydaszek barzo zły, mur wypadł po iedney ścianie. //

[12] Armata

Na belluardzie przed skarbcem zaraz iest dział num[ero] 4 iedney miary czwierć kartanowe nowo osadzone у żelazem dobrze opatrzone z herbem na nich insignia Podkowa z Krzyżem z swym kompardimentem. Te działa stoią na pomostach drewnianych. Przy iednym niemasz szwornia, al[ia]s cybantu, przy drugim łona iednego.

W drugiey stronie na tymże belluardzie iest dział nfumero] 3, al[ia]s kalabryny dwunastufuntowe, pod takimisz herbami, także denouo osadzone, długie na siedm łokci, przy iednym niemasz swornia wierzchniego, al[ia]s cybantu, у łona у deklów dwóch nad uchami, trzecie się zowie “Deus et victoria”. Te działa na pomostach drzewnianych.

Itfem] na tymże belluardzie iest działek polnych num[ero] 2 sześćfuntowe, niedawno osadzone z wszytkim porządnie na pomostach złych drewnianych, pod takimisz herbami Podkowa z Krzyżem.

Na drugim belluardzie od folwarków mieyskich iest szaniec wysypany w górę, koszami na wierzchu opleciony, al[ia]s basztelion. Na nim dział num[ero] 2, al[ia]s kolebryny dwunastofuntowe, pod herbem takimże Podkowa z Krzyżem z swemi kompardimentami, niedawno oprawne. Pod iednym oś złamana, do oko-wu nagotowana nowa, działo samo na drzewach położone, do iednego deklów nad uchami niemasz.

Na samym belluardzie iest dział num[ero] 5, dwoie ku miastu z herbami у intitulatią niemiecką, brandeburskie ćwierć kartanowe, al[ia]s dwunastufuntowe, z wszytkim porządkiem dobrze oprawne. A troie z herbami Podkowa z Krzyżem // [13] у z wszytkim porządkiem dobrze oprawne, także dwunastofuntowe, u iednego klina niemasz, stoią na pomostach drewnianych.

Na trzecim belluardzie niedosypanym od Leśniowa iest dział num[ero] 2. Jeden kalabryn dwunastofuntowy siedmłokciowy, a drugie działo ćwierćkarta-nowe, także dwunastofuntowe, ale u kalabryna niemasz dwóch dekiel od ucha у lonów, stoi na pomostach drewnianych.

Na czwartym belluardzie od Smulna iest dział num[ero] 3 ćwierćkartanowe pod herbami Podkowa z Krzyżem, u wszystkich trzech sworniów niemasz у u pobocznego lonów dwóch, oprawa koło nich dobra ieszcze, ale bez pomostów stoią.

Na piątym belluardzie od miasta po prawey ręce iest basztelion wysypany, koszami opleciony, na niem iest dział n[umero] 2 po łokci num[ero] 7 długie, dwunastofuntowe, zaprawdę dobre, u iednego koła ryfy niemasz, a u drugiego sworniów niemasz trzech у czwartego z hakami, pod takimisz herbami Podkowa z Krzyżem, stoią na pomoście poprawionym.

Na samym belluardzie iest dział num[ero] 4 ćwierćkartanowe w oprawie niezłey, u iednego łonów niemasz dwóch, a u drugiego koła bose у ryfy niemasz iedney, u trzeciego niemasz łonów dwóch у sworniów czterech, pod takimisz herbami [Три останні слова написано двічі] Podkowa z Krzyżem.

Na drugim rogu iest działo num[ero] 1, al[ia]s kolabryn, pod takimże herbem, na siedm łokci długi dwunastofuntowy lonów nie maiący, na pomoście złym. //

[14] Na tymże belluardzie iest mozdzirzów num[ero] 11 żelaznych o dwóch uchach, barziey do triumphu, aniżeli do woyny służące.

Tamże na tymże belluardzie iest szopa gontami pobita o trzech ścianach, pod którą iest działek n[umero] 6 spiżowych polnych. Videlicet trzy działka trzyfuntowe, a trzy po iednym funcie pod różnemi herbami Jalitami, Korczakami dobrze oprawne. Do nich trzy przodki wozowe na kołach у z dyszlem, okowane żelazem.

Jest praeterea [Слово виправлене] w teysz szopie działeczko num[ero] 1 na bosich kołkach w osadzie ledaiakiey.

It[em] w teysz szopie szmigownice żelazne num[ero] 2 ćwierćfuntowe w oprawie niezłey, ale bose, kulka.

It[em] w teysz szopie iest mozdzirzów num[ero] 3 granatowych szpiżowych, dwa mozdzirze oprawne dobre w żelazo, a trzeci prosty na drewnie ex parte oprawny, ale nieokowany. Dwa pod herbami Podkowa z Krzyżem, a trzeci pod Orłem. Jeden zabiera funtów num[ero] 50, drugi funtów 40, a trzeci funtów num[ero] 30, kule zabieraiący granatowe.

It[em] w teysz szopie szufel do nabiiania dział num[ero] 14.

Wyszorów, alfias] stęplów, iest nfumero] 15.

Pomost w tey szopie iest drewniany.

It[em] na szańcach równo z bramą iest działeczko n[umero] iedno kartuzowe w prostey osadzie у samo działko nieochendożone pod herbem tymże, na kołach bosych, partim żelazem oprawne.

Przed cekawzem w dziedzińcu iest mozdzirzów n[umero] cztery dzie-sięćfuntowe, a piąty czteryfuntowy.

Przed samym zaś cekawzem iest korba żelazna wielka o trzech zagięciach. //

[15] Cekawz

W cekawzie iest dział żelaznych odlewanych n[umero] 3, sześćfuntowych num[ero] 2, a iedno sześćfuntowe [Початок слова виправлено].

Mozdzierzów żelaznych bez napisów iest num[ero] 11 na kamienną kulę rachuiąc dzieśięćfuntowe.

Zosobna mozdzirzów żelaznych iest num[ero] 2, nie do woyny, barziey do tryumphu.

W tymże kątie są organki. Naprzód z hakownicznemi rurami iest organków num[ero] 3, u dwoyga po pięć rur, a u trzecich rur num[ero] 10 żelazem do łoża przybite, na kołach iedne kowanych, a dwie na kołach bosych.

It[em] są organki o rurach num[ero] 8 muszkietowych bez koł na ossi, żelazem tylko przybite do łoża.

Od fontanny z Podhorzec iest sztuk wielkich num[ero] 2 na kształt rur. Trzecia także wielka, al[ia]s kurek szpiżowy.

Drobnych kurków, także szpiżowy eh, num[ero] 15.

Jest także forma iakaś spiżowa z rękoiścią żelazną, składana w sztukach num[ero] 2.

Ołowiu z pałacu podhoreckiego w blachach szerokich iest stus niemały, który wszytek waży cetnarów 30 у ka[mieni] 3.

Na tymże ołowiu iest stus niemały zbroią, kirysiamy starym у du[…]z-dą [Два знаки всередині слова нерозбірливі] zepsowanym, nałożony у z osobna na przymurkach położonych przyłbic iest num[ero] 33.

Ołowiu iest sztuk n[umero] 4, które ważą kamieni num[ero] 14.

Waga żelazna, szala u niey na łańcuchach num[ero] 8 wisząca okowana, do którey iest gwichtów wielkich у małych iest num[ero] 5, pierszy cetnar, dwa po pułcetnara, czwarty kamień, piąty puł kamienia z rękoiściami żelaznemi. // [16] Szphera żelazna od fontanny podhoreckiey, na niey iest żuraw miedziany.

Drąg żelazny, al[ia]s obłożyna kuchenna, na osm łokci długa.

Granatów szklanych nieprzyprawnych na iedney kupie iest num[ero] 900.

Kul ćwierćkartanowych, al[ia]s dwunastofuntowych, iest num[ero] 240.

Na drugim stusie teysz wagi także ćwierćkartanowe num[ero] 250.

Na trzecim stusie kul dziesięćfuntowych żelaznych num[ero] 130.

Na czwartym stusie kul osmfuntowych żelaznych num[ero] 160.

Na piątym stusie kul sześćfuntowych żelaznych num[ero] 350.

Na szustym stusie kul dwufuntowych żelaznch num[ero] 150.

Na siódmym stusie kul czterofuntowych żelaznych num[ero] 190.

Rozerwanych dział zpieże iest przy wrotach po prawey ręce z działa czwier-ćkartanowego iest sztuk num[ero] 12.

Po drugiey stronie wrót działa rozerwanego, także ćwierćkartanowego, sztuk num[ero] 8.

Przy tym rozerwanym dziele iest działko szpiżowe funtowe n[umero] 1.

Kul zpod Żurawna tureckich kartanowych 34-funtowych nu [mero] 7.

Na ósmym stusie kul żelaznych czterofuntowych num[ero] 250.

Na dziewiątym stusie kul żelaznych sześćfuntowych num[ero] 190.

Na dziesiątym stusie kul żelaznych osmfuntowych num[ero] 300.

Na iedenastym stusie kul żelaznych ćwierćkartanowych num[ero] 138.

Na dwunastym stusie kul żelaznych trzyfuntowych num[ero] 370.

Na trzynastym stusie kul żelaznych trzyfuntowych num[ero] 200.

It[em] armaty dział żelaznych bez łoża iest num[ero] 2, iedno sześćfuntowe, a drugie czterofuntowe.

It[em] działek spiżowych moskiewskich iest num[ero] 2, obitych ryfami żelaznemi trzyfuntowych bez łoża.

Granatów spiżowych rożnych po pułczwarta kamienia 2.

Granatów żelaznch wielkich po funtów 70 maiących numjero] 9. //

[17] Granatów pomnieyszych żelaznych próżnych także po funtów 50 maiących num[ero] 54.

Granatów ręcznych rożnej wielkości próżnych num[ero] 85.

Kul żelaznch na łańcuchach żelaznch rożney mody n[umero] iest par in nu-m[ero] 3.

Kul ołowianych na drutach rozdanych iest par num[ero] 32.

Granatów ręcznych żelaznych nabitych num[ero] 66.

Sklanych granatów nabitych iest num[ero] 25.

Kul muszkietowych ołowianych rożnych małych у większych kamieni num[ero] 2.

It[em] kul dawnieyszego lania iest kamień num[ero] 1.

Form do lania kul iest num[ero] 3, iedna hakowniczna o pięci kul, druga o iedney kuli czwierćfuntowa, trzecia muszkietowa o dziesiąci kul.

Puszek drewnianych, al[ia]s kartaczów, rożnych z śrotem żelaznym iest num[ero] 80.

Kartuzuw blaszanych nałożonych kulami num[ero] 11.

Ognistych kul granatowych czterdziestofuntowych num[ero] 2.

Kul ognistych dziesięciofuntowych num[ero] 4.

Kul ręcznych ognistych num[ero] 6.

Rohatyn ognistych num[ero] 2.

Wieniec ognisty num[ero] 1.

Strzał ognistych num[ero] 9.

Rannych gwiazd num[ero] 5.

Drąg żelazny na łokci num[ero] 4.

Śrutu żelaznego iest z pułośmaczki.

Denek do prochowni spiżowych num[ero] 3.

Łańcuch ieden wielki w ogniw num[ero] 108.

Łańcuch drugi w ogniw num[ero] 24.

Kawalec łańcucha drobnego w ogniw num[ero] 17. //

[18] Kaganów żelaznych num[ero] 6.

Żelaza zigarowe.

Naprod kol żelaznych wielkich z czepami num[ero] 2.

Pomnieyszych kul żelaznych num[ero] 2.

Trybów num[ero] 4.

Kolko z szworniem num[ero] 1.

Młot zwonowy num[ero] 1.

Żelaza sztab wielkich dwułokciowych num[ero] 3.

Zosobna z dwiema blachami walec у z trzybem żelaznym.

Lina konopna stara o sążni num[ero] 20.

Smok miedziany pozłocisty od pałacu podhoreckiego.

Obręcze żelazne do beczek.

Ładunków z pasami rzemiennemi niedobrych num[ero] 100.

Lichtarz pokoiowy mosiężny wisząci у essów num[ero] 2 większych, a mnieyszych num[ero] 2 do niego.

Latarni z kołkami żelaznemi iest num[ero] 2, a moszkiewska iedna.

Bosaki do kagańców należących z swoimi drąszkami iest num[ero] 9.

Drąg żelazny przy granatach leżący.

Smoła do armaty.

Prochu iest beczek num[ero] 22.

W beczkach num[ero] 12 starego prochu iest kamieni num[ero] 87 у funtów num[ero] 5. W beczkach num[ero] 10 nowego prochu tak roczniego iest kamieni num[ero] bez dwu funtów.

Przerabianego prochu barył num[ero] 2, w nich kamieni num[ero] 5 у funtów 9.

Zosobna beczek niepełnych dla porywczy num[ero] 2, w nich kamieni nu-m[ero] 7. //

[19] Zosobna salitry iest przy wadze kufa, kamieni w niey num[ero] 31 1/2.

W becce prostey iest trzecia część nadpsowaney salitry.

It[em] salitry lotrowaney większa połowica beczki.

Świder żelazny do hakownic należący.

Grotów z gałkami pozłocistych num[ero] 10.

Munsztuków staroświeckich żelaznych num[ero] 5.

Na bramie w sklepiku:

Rur hakownicznych nieoprawnych długich num[ero] 4.

Rura urwana z końca hakowniczna num[ero] 1.

Muszkietów starych num[ero] 2.

Itfem] iescze hakownica z pułłożem num[ero] 1.

Kul od działa dziesięćfuntowych żelaznych num[ero] 19.

Pułdziałkowych kul żelaznych num[ero] 50.

Kartaczów z śrotem żelaznym num[ero] 11.

Itfem] w chustach okręcanych kartaczów num[ero] 8.

Motyk tureckich num[ero] 2.

Szufel do armaty у z wyszorami num[ero] 10.

Worków juchtowych do prochu skurzanych num[ero] 4.

Łańcuchów do armaty należących do ciągnienia po dwa siążnie num[ero] 3, a czwarty zerwany.

Sworni z kołkami do armaty należących num[ero] 3. //

[20] Kagańców żelaznych num[ero] 3.

Szale miedziane do wagi num[ero] 2.

Na górze tego sklepiku dwie skrzynie z ładunkami, kulmi у prochem nabitemi hakownicznemi. W iedney iest w tuzin po dziesięć rachuiąc ładunków tuzinów num[ero] 22.

W tey skrzyni kul spoionych na drutach par num[ero] 240.

Poiedynkowych w pułskrinku ołowianych nfumero] 66.

W drugiey skrzyni w ładunkach guzików nfumero] 64.

Lontów starych buntów num[ero] 1.

Prochownia przed cekawzem z drzewa w osm grani wybudowana pod nakryciem gontowym, ale niezłym. Weście do tey prochowni są wrota na biegunach napuł się otwieraiące. Wrzeciądz ieden z swemi skoblami, kłotką. W tey prochowni iest koło z walcem także у z trybem ryfami okowane na czopach żelaznych.

Łoża nieokowana do armaty iest num[ero] 2.

Kocieł wielki miedziany do latrowania salitry num[ero] 1, w niego z dwa cebry wleie się.

Łańcuch do tego kotła dobry w ogniew num[ero] 58.

Drąg, al[ia]s podosek żelazny, do zawieszenia kotła długi na łokci num[ero] 3.

Koł od armaty potrzaskanych у z żelazem num[ero] 5.

Łoże także potząskane od armaty у z żelazem nfumero] 1. //

[21] Koł nowych ieszcze nieoprawnych bosych num[ero] 4.

Żarna z skobami żelaznemi z kamieniami na iednym osadzeniu у kosze num[ero] 2.

Pik starych z grotami żelaznemi num[ero] 20.

Cżułn stary num[ero] 1.

Stępa od prochów nadstarzała.

Oś do armaty iedna nowa dębowa nieoprawiona.

Budynki w dziedzyńcu

Po prawey ręce od bramy budynek pod gątami drewniany, murem podmurowany wkoło, już nadpsowanym, poprawy od dziedzińca potrzebuiącym, pod dachem gontowym barzo złym nowego pobicia potrzebuiącym, wiązanie ieszcze nie nagorsze, łat tylko a gontów potrzeba. Do tego budynku weście podwoyne po gradusach wysokie na pięć gradusów. Piersze weście do sieni. Drzwi na zawiasach żelaznych bez klamki. Okien dwoie do sieni, do iednego szyb nie-masz, a u drugiego są wirzchem dwie kwatyry, a spodkiem zabite tarcicami. Po prawey ręce sieni od bramy iest stołowa izba długa na kroków num[ero] 21, a szeroka na tylesz kroków num[ero] 21. Do izby drzwi na zawiasach num[ero] 3 stolarską robotą bez zamku у klamki. W izbie piec zielony bez koronek, prostą robotą na fundamentie murowanym, na dziesiąci filarkach. Posadzka kamienna w kwadrat nadpsowana. Okien n[umero] 10 // [22] w cztery kwatyry cale, ale nadpsowane. W iednym od pieca trzeciey częścu kwatyry niemasz, w drugim szyby niemasz, w szóstym rama zła у opadła, у szyby iedney niemasz, w siódmym przepadła rama. W tey izbie iest służba у z gankiem, bez powały у około pieca na kształt ganku forszterowanie bez balasów.

Wyszedszy z stołowey izby do sieni, z którey są schody na churek do stołowey izby. Z teyże sieni idą pokoie dwiema rzędami asz do samey kaplice. Pierszy pokoy, drzwi do niego zielone stolarską robotą na zawiasach num[ero] 2 z klamką żelazną bez zamku. Ten pokoy długi na czternaście kroków, a szeroki na dwanaście, piec biały polewany cały. Okien num[ero] 3 po cztery kwatyry trochę nadpsowane, ale całe. Stół prosty stolarską robotą na dwa łokcie długi, ława za stołem iakoby przes pokoy, podłoga w izbie z cegły у powała nadpsowana od wirzchu. Z tego pokoiu do drugiego pokoiu drzwi ex opposito zielone na zawiasach num[ero] 3 żelaznych z klamką. W pokoiu okien dwie całe, piec dobry błękitno biały. Stół iest w nim na pułosma łokcia, ława przez pokoy у druga przystawna у zydelik w rogu stołu, pobok od pieca drzwi także zielone. Z tego pokoiu do sieni są drzwi także zielone stolarską robotą na zawiasach num[ero] 3 z klamką, antabą у z zamkiem. Z tego pokoiu sień, do tey sieni weś-cie po gradusach kamiennych gradusów num[ero] 5. Drzwi do sieni proste stolarską robotą na zawiasach num[ero] 2, klamka у antaba. Okien do sieni num[ero] 2. W iednym tylko dwie kwatyrze, a drugie dwie kwatyrze desczkami wpół zabite, drugie okno całe, zabite. //

[23] Z tey sieni iest pokoy przed kaplicą. Drzwi do niego na zawiasach z klamką у antabą do niego, piec zielony dobry, okna dwie dobre, ramy u nich złe, spodkiem kwatyry podwoyne, przy nich haczyki.

Z tego pokoiu ad septemtrionem iest pokoy na kaplicę obrócony. Drzwi do niego na zawiasach num[ero] 3, zamykaiące się z zamkiem prostym у antaba dla uięcia żelazna. Do kaplicy okno wielkie w cztery kwatyry nieotwieraiące się. Podniebienie kaplicy, na kształt sklepistego, błękitno farbowane. Ławki do siedzenia iak w kościele, po prawey ręce iedna, a po drugiey dwie ławce. Mensa altaris drewniana у pedał z tarcic prosty. Około ołtarza iest obrazów num[ero] 10 na płótnie, w ramach różney wielkości, każdy w swoich ramach, oprócz bfłogosłowionego] Stanisława Kostki. Po bokach cztery obrazy w ramach, w tyle bez ramów trzy obrazy, a pod samym podniebieniem zupełne cztery obrazy ad cirkumferentiam obrazy w pawillonach historya Resurrectionis, Ascensionis, Missionis Sfanctus] Spiritus, Assumptionis Bfeatissimae] Mfariae] Virginis dobrą malarską ręką у inuentią wymalowane. Na ołtarzu iest obraz dwałokciowy w ramach złocistych Nativitatis Domini, osoba śfwiętego] Jozepha у Nayświętszey Panny wyraźnie. Po lewey ręce obraz śfwiętego] Jana communikuiący Nayświęt-szą Pannę Ciałem Pańskim. Błogosławiony Stanisław Kostka bez ramów. Śfwięty] Kazimierz w ramach czarnych mały. Śfwięty] Jan młodo malowany.

Nad nim dwóch aniołów w ramach. Podle niego effigies Veroniki sama facies Christi Domini w ramach. Niżey obraz Panny Mariey Sokalskiey w ramach czarnych. leszcze niżey obraz ś[więtey] Katarzyny Seneńskiey w ramach złocistych. Reliąuiarz, albo ołtarzyk zamykaiący się, wybiiany mosiężno złocisty. Obrazik wedle niego po prawey ręce na kształt // [24] hawtowanego Panny Mariey Gidelskiey. A dextris kaplici obraz Piotra ś[więtego] in vinculis na dwa łokcia szeroki, a na pułtora wzwyż, w ramach złocistych. Podlie niego obraz Mariae Maioris w ramach czarnych. Nade drzwiami obraz bez ramów Nawiedzenia Panny Mariey z włoska malowany bez ramów. Ku lewey ręce obraz b[łogosłowionego] Jana Bożego bez ramów, od okna ś[więtey] Katarzyny Seneńskiey. Ku ołtarzowi wedle okna obraz Panny Nayświętszey у z Dzieciątkiem w ramach pstro złocistych. Niżey także Nayświętszey Panny z Dzieciątkiem w ramach czarnych. Pod oknem śfwiętego] Antoniego bez ramów nad-psowany. Około dwa kobierce stare nadbutwiałe.

Pobok kaplice iest pokoy, z kaplice krata drewniana do niego. W tym pokoiu okna 3 całe, piec zielony. Drzwi dwoie naprzeciw siebie po dwóch zawiasach z klamkami у haczkami żelaznemi, podłoga drewniana.

Z tego wyszedszy pokoiu iest pokoy poboczny pokoiowi od kaplice. Do niego drzwi na zawiasach num[ero] 2 klamką się zamykaiące у antabą żelazną. W pokoiu okna dwie dobre у komin murowany cały у przestrony, podłoga z cegły.

Z tego pokoiu idąc ku wschodowi słońca iest pokoy niewielki, w nim piec okrągły na kształt wieży, poprawy potrzebuiący. Okien num[ero] 2 w ołów o czterech kwatyrach otwieraiące się, dobre. Stół sosnowy stolarską robotą у z nogami у stołek ieden okrągły. Drzwi w tym pokoiu są troie na zawiasach żelaznych z klamkami у haczykami żelaznemi, podłoga drewniana. //

[25] Idąc daley z tego pokoiu ku wschodowi słońca, iest pokoy większy od tego. Drzwi w nim na wszystkie strony czworo na zawiasach podwoynych z klamkami у haczykami żelaznemi. Okien n[umero] 2 w cztery kwatyry dobre, kwatyry dobre. Komin murowany cały у przestrony, podłoga z cegły, zydelków w nim dwa prostych drewnianych kwadratowych. Z tego pokoiu iest przybudowanie poboczne ku murowi, do niego weście z pokoiu у od muru drzwi na zawiasach, a z tego przybudowania schody na górą. Idąc daley ku stołowey izbie, iest między pokoiami przysionek na puł okna, ścianą przebudowany. Do niego drzwi podwoyne na zawiasach podwoynych esistych, klamką się zamykaiące. W pokoiu okno iedno dwoiste całe, ale w przednim dwóch kwater niemasz. Piec dobry у z kominem szafiastym, z którego do tego pieca palą. W tym pokoiu iest stolik dwułokciowy stolarską robotą у ławka do niego do siedzenia. Podłoga w nim z cegły.

Z tego pokoiu iest poboczny drugi pokoik niewielki, także do niego weścia dwoie. Drzwi na zawiasach essitych z klamką у haczykiem, у wrzeciądz do nich z skoblami dwiema. W sieni drzwi proste na zawiasach num[ero] 3 prostych klamką się zamykaiące у z wrzeciądzem, piec w nim prosty zielony, ale zły, poprawy potrzebuiący, podłoga z cegły, reparatiey potrzebuiąca. Pobok tego pokoiu iest komnata, al[ia]s przegrodzenie, do którego drzwi na zawiasach dwóch z wrzeciądzem у skoblami zamykaiące się. W tey komnacie kominy tylko są do pieca z stołowey izby. //

[26] Z tey komnaty iest komora, do niey drzwi na zawiasach bez wrze-ciądza. Okno w nim iedno w cztery kwatyry, iedna kwatyra tarcicami zabita, a drugie popsowane. Stół wielki czterołokciowy stolarską robotą.

Pobok pokoiów pańskich są pokoie, iakowe zowią białogłowskie o dwóch piętrach dachem złym nakryte, ściany do pułokien nadpruchniałe. Weście do tych pokoiów z przedsionka, drzwi na zawiasach prostych, zamek znać bywał w nich, skobel ab intra у z wrzeciądzem. W tey sieni iest stół na cztery łokcie sosnowy. Po lewey ręce tey sieni iest izdebka niewielka długa na kroków 6, a szeroka na kroków nfumero] 4. Drzwi do niey na zawiasach z wrzeciądzami, skobami, klamkami, haczkami. Okien w nich dwie w ołów, ramy u nich złe, kraty żelazne, piec pstro błękitny poprawy potrzebuiący, posadzka z cegły. Z tey izdebki iest sionka, drzwi do niey na zawiasach z klamką у z haczykiem. Okno w sionce w drzewno z kratą żelazną. Z tey sionki iest łazienka długa na kroków num[ero] 5 у szeroka na kroków num[ero] 5. Okno w niey w drzewno kratą żelazną, piec biały, barzo zły, podłoga z cegły. W tey łazience ławek 3 iedna na drugiey, drzwi na zawiasach z haczykiem у wrzeciądzem.

Z sieni wyszedszy iest przysionek, drzwi z niey od muru na zawiasach z klamką. W oknach krata żelazna. W sieni pobok izdebki iest komnata niewielka, do niey drzwi na zawiasach z wrzeciądzem у skobami, okno w niey proste w drewno oprawne bez kraty.

Po prawey ręce tey sieni iest skarbiec białogłowski, // [27] do niego drzwi na zawiasach z zamkiem, podłoga zła. Okien num[ero] 4 bez szyb, ale kraty w nich żelazne, w dwóch kraty proste od dziedzińca, a we dwóch od sionki kraty w essi. Na wierzchu tego skarbciku na drugim piętrze iest drugi skarbiec, po schodach do niego chodząc z dolnego skarbcu, o sześci oknach. W nich okien sześć z kratami żelaznemi, bez powały.

Naprzeciwko tego skarbca iest izdebka bez drzwiów, posadzka u niey kamienna, okien dwie, ale szyb niemasz, piec rozwalony, tylko fundament a kominek, długa na kroków num[ero] 4, a szeroka na kroków num[ero] 5. Z tey izdebki iest sionka na dwa kroki o iednym oknie z tyłu, puł kwatyry wywalonym. Drzwi takosz do niey niemasz. Z tey sionki iest druga izdebka, długa na kroków n[umero] 5, у szeroka na tyleż. Drzwi na zawiasach z wrzeciądzem у haczykami, piec w niey barzo zły, iuż się do obalenia nakłonił. Okien w niey num[ero] 3 barzo złe, do pierszego trzeba sześciu szyb, do drugiego kwatyry całey у trzecim takosz iedney kwatyry niemasz. // [28] Drzwi do niego na zawiasach z wrzeciądzem у skoblami, piec zielony, zły, poprawy potrzebuiący, komin niezły у przestrony, posadzka z cegły. Stół w nim długi na pułtrzecia łokcia у zydelków dwa, ława pod oknem.

Z tego pokoiu iest dragi pokoi, długi na kroków num[ero] 10, a szeroki na kroków num[ero] 7. Drzwi na zawiasach z wrzeciądzem у skoblami. W nim dwie oknie o czterech kwaterach złe, iedna kwatera stłuczona, piec zielony у z kominem, podłoga drewniana, stół na pułczwarta łokcia na nogach.

Z tego pokoiu iest pokoik niewielki, długi na kroków n[umero] 6, a szeroki na kroków nfumero] 4. Drzwi do niego na zawiasach z klamką żelazną, okien znać dwie było, z których iedno dobre, a drugie zabite okiennicą, piec zielony zły, podłoga znać była, ale teraz niemasz.

Z tego pokoiku pobok sionka niewielka długa na kroków num[ero] 6, a szeroka na kroków num[ero] 3. Drzwi na zawiasach z wrzeciądzem, od dziedzińca drzwi na brewnach z wrzeciądzem. W tey sieni zaraz kuchenka niewielka z kominem na dwór wywiedzionym murowanym.

Jest komora w bok za tą kuchenką o trzech drzwiach do yzby, na dwór у do kuchenki na zawiasach, ale teraz pozabijane, z wrzeciądzami, ta komora długa na kroków sześć, a szeroka na pięć, w niey okno, ale tylko ledwo znać powybirane, samo tarcicami zabite.

Po lewey ręce z sieni iest komora na pięć kroków długa, a szeroka na cztery, drzwi do niey na zawiasach z wrzeciądzem, o iednym oknie, ale tarcicami zabite.

It[em] z sieni iest piekarniana [!] o piecu piekarskim. // [29] Drzwi do niey na zawiasach z wrzeciądzem o oknach dwóch, ale szyb w nich niemasz, szeroka na łokci 7, a wzdłusz na dziewięć. Są z niey drzwi na dwór na biegunach z wrzeciądzem.

Z tey yzby iest komora, drzwi na zawiasach, o oknie iednym, ale warstwy szyb w nim niemasz, długa na kroków nu[mero] 9, a szeroka na siedm. Z tey są drzwi zabite, bez zawias, do murowaney kuchnie, co w sklepach.

Z tey komory iest izba kuchenna długa na kroków 7, a szeroka takosz. Okien w niey dwie w drzewno oprawne, mieyscami szyby powybiiane. Drzwi z komory na zawiasach z wrzeciądzem, piec zły, biały. Stoły kuchenne popod dwie ściany po dwie tarcice spoiane.

Z tey izby drzwi do kuchnie na zawiasach bez wrzeciądza.

Z tey izby kuchnia wielka, komin na sześć filarach wymurowany. Ognisko w nim długie na siedm kroków, a wszerz na pięć. Stół kuchenny długi na łokci num[ero] 8. W tey kuchni okien dwie, w nich tylko dwie kwatyrze w drewno oprawne, a drugie tarcicami pozabiiane. Drzwi do niey dwoie na zawiasach z wrzeciądzem, a trzecie na biegunach. Z tey kuchni iest izdebka pasztetniczka z piecem piekarskim у z piecikiem kaflowym białym, złym. Okno w niey dobre w ołów, długa na pięć kroków, drzwi na zawiasach z wrzeciądzem.

Podle kuchnie iest piekarnia, do niey sień z podwórza bez drzwi. Po prawey ręce tey sieni iest szpiżarnia o iednym oknie w drzewno oprawne, długa na kroków num[ero] 10, a szeroka na osm, drzwi na biegunach z wrzeciądzem. Naprzeciwko spiżarni iest izba piekarniana długa na kroków num[ero] 10, a szeroka takosz. Okien w niey // [30] trzy w drewno oprawne, mieyscami szyby powybiiane, jedenastu szyb niemaiące. Piec piekarski z kominem murowanym у piec kaflowy biały, ale zły.

Na zachód iest budynek, al[ia]s szpiklerz, pod dachem już nadstarzałym. Do niego przysionek, drzwi na zawiasach num[ero] 2 z wrecidzem, skoblami у kłotką. W tym przysionku iest skrzynia spiżarniana, długa na łokci num[ero] 8, na leguminę, teraz próżnia. Sieci stus niemały zwierzęcych różnych, wilczch, zaiących, sarnich e[tc], ale pogniłych. Beczek próżnych stus niemały solnych. Dwa stusy gontów sosnowych. Po prawey ręce iest komora, długa kroków num[ero] 20, a szeroka na kroków num[ero] 10. Drzwi na zawiasach z wrze-ciądzem у skoblami. W niey przegrody znać bywały dla obroków, teras zruino-wały się у poobalały. Po lewey ręce przysionka iest także komora druga naprzeciwko, długa na kroków n[umero] 10, у szeroka na tylesz kroków. Drzwi na zawiasach z wrzeciądzem.

W tyle szpiklerza iest budynek, al[ia]s wozownia, pod dachem iuż złym. Drzwi do niey napuł się otwieraiące na biegunach, szeroka na kroków dziesięć, a długa na kroków num[ero] 17. W niey drzewa dwoie dembowe, znać na łoże do armaty. Ściana w niey iedna od pułnocy wywalona. //

[31] Ten tedy zamek у wszytko, co w onym było continetur, tak opisawszy manus nostra apponimus.

A. Mączyński