Церква св. Дмитра

Церква св. Дмитра

Розмір зображення: 800:631 піксел

Перша згадка в джерелах про церкву походить з 1466 р. 1 В 1482 р. селом поділились Севастіан Перський, Іоан Вітринський, Анна Білецька, Анастасія Ставська, і Іван Городинський. В записці про поділ в актах Холмського гродського суду сказано: “церква і священик спільні для всіх, церква повинна утримуватись спільним коштом”. 2 У 1644 р. місцевим парохом був священик Павло Якович. 3 У 1687 р. Іван та Маріанна Іловицькі дали привілей для церкви, у якому, зокрема, вказано:

“Ми виразно названі Ян Іловицький і Маріанна з Сєдлікова, супруги, певної частини Каспра Вітринського дідичі села Бозка, бачачи спустошілу і підупадлу церкву Божу, яка на протязі півчвертіста років тривала в селі Безек, яка не могла мати ніякого порятунку і надії до поправи, тільки щоби нова була збудована, з настійного тоді старання і особливою працею отця духовного Іллі Воловича, пароха на той час будучого, маючи пильно про хвалу Божу старання, не допустив упадку, запобігаючи у вбогих підданих парафіян своїх, щоби не були блудними, і не можучи всьому таким коштом запобігти, так ремісникам платити, як і іншим потребам церковним, дозволили ми собі спільно з жінкою моєю на вибуду – вання і виставлення дому Божого у всьому допомогти, з кривавої праці рук наших з пристійного старання зі спільного доробку, теслю на ім’я Яцентій, мешканця Львівського, запросили, який в Ім’я Господнє заложив дня 6 місяця Червня Року Господнього 1680, і при виставленню і закінченню за все заплатили… . в Бозку 1687 22 квітня”. 4

1731 р. презенту на парафію отримав священик Стефан Кияновський. 5 Церква, збудована майстром Яцентієм, що мала дзвіницю над бабинцем, згоріла від блискавки у 1793 р. 6 і в цьому ж році зведено нову дерев’яну тридільну будівлю з однією банею. Вона згоріла у 1840 р. 7 Нова мурована зведена коштом уряду при участі громади у 1867 р. 8 ще як греко-католицька, а з 1875 р. – православна. У 1889 р. ремонтована. 9 У міжвоєнний період продовжувала діяти як православна церква, але після другої світової війни, а точніше – від виселення українців у 1947 р. під час акції “Вісла” – перетворена спочатку на польсько-католицький, а пізніше – на римо-католицький костел св. Анни, яким і зараз є. У 1984-1986 рр. відремонтована- дахи перекрито мідною бляхою, наново потиньковані стіни10.

Розташована в центрі села на невеликому пагорбку, поблизу головної дороги. Оточена старими липовими деревами. Мурована з цегли, тинькована споруда класицистичного стилю. Складається з великої восьмигранної в плані нави, до якої зі сходу прилягає вужчий рівновисокий гранчастий вівтар, а з заходу – прямокутний рівновисокий бабинець. Нава вкрита восьмибічним дахом, завершеним великим восьмибічним світловим ліхтарем, вкритим цибулястою банею. Вівтар накритий п’ятисхилим, а бабинець – трисхилим дахами. Тиньковані стіни прикрашені наріжними пілястрами і завершені профільованим ґзимсом. На північній і південній гранях нави ґзимс піднімається на трикутні фронтони, що назначують хрещатий план споруди. Чільний західний фасад бабинця завершений півциркульним фронтоном. Давніше, над бабинцем здіймався ярус вежі-дзвіниці. Входи в церкву в західній стіні бабинця та замуровані тепер в бічних гранях нави підкреслені двома невеликими контрфорсами.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. – Бильна, 1892. – C. LVII.

3. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

4. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 236

5. Там само. – С. 217.

6. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Бозек. // ХВЕВ. 1891, № 16, – С. 253-257.

7. Там само.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1., справа 585.