Черлінків с

Історичні адміністративні поділи

За переказом, у татарські часи було місто Черлінків за 2 версти вгору рікою Бог, де ур.Народинці. Там у котловині серед лісу в 1901 р. було видно багато ям, залишків льохів та фундаментів кам’яних будівель [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Нині східна частина с.Бохоники.

Кляштор домініканців відомий принаймні з 1648 р.; діяв принаймні до середини 18 ст. [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków: 1869, s. 16; Малаков Д.В. По Брацлавщине. – М.: Искусство, 1982 г., с. 53]. За іншими даними, в 1640 р. домініканці вже покинули це місце і переселились до Вінниці [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Домініканський кляштор діяв у Черленкові у 1648 р. – с.18 ст. [Малаков Д.В. По Брацлавщине. – М.: Искусство, 1982 г., с. 53]. Історія переміщення домініканців із Вінниці до Черленкова і назад плутана і викладається різними авторами побіжно і по-різному. До того ж слід знати, що історичні відомості про Старий і Новий Черлінків часто плутаються.

Василіянський монастир діяв у Черленкові кілька десятків років [Малаков Д.В. По Брацлавщине. – М.: Искусство, 1982 г., с. 53].

В 1905 р. існувало окреме село Черлинков (12 верст від Вінниці, 12 верст від Юзвина, 8 верст від Гнівані) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 219]. В той же час Селище показано у 15 верстах від Вінниці, 14 верстах від Юзвина, 3 верстах від Гнівані.

Цей Черлінків показана на карті Стрельбицького 1865 – 1871 рр. () і на карті РСЧА 1931 р. () – на правому березі Бога між селами Бохоники і Юрківці (Лани). Нині – це східна частина с. Бохоники.