Церква св.Кузьми і Дем’яна православна

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква поч. 20 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 148].

Cerkiew prawoslawna pw. Swietych Kosmy i Damiana w Bartnem zbudowana w latach 1928-1930 w tradycji wschodniolemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Swiatynia orientowana, drewniana, konstrukcji zrebowej, oszalowana, pokryta blacha. Dachy wielopolaciowe, z kalenicami przeprutymi osmiobocznymi wiezyczkami nakrytymi baniami ze slepymi latarniami, zwienczonymi makowiczkami z krzyzami. Swiatynia jednonawowa, z zamknietym trojbocznie prezbiterium i prostokatnym babincem. Bezwiezowa. Wnetrze nakrywaja stropy plaskie. Wyposazenie skromne m.in. ikonostas zlozony ze wspolczesnych ikon (z dawnego zachowaly sie tylko carskie wrota), kilka ikon pochodzacych z nieistniejacej cerkwi greckokatolickiej w Swierzowej Ruskiej.

[Зважайте, що на цьому сайті підписи і фото переплутані місцями]