Церква св.Кузьми і Дем’яна греко-католицька

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1842 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 148].

Bartne, gmina Sękowa

Cerkiew parafialna greckokatolicka pw. świętych Kosmy i Damiana zbudowana została w 1842 r. (data w nadprożu). Jest to typowa cerkiew zachodniołemkowska. Wieżę dobudowano w XVIII w.

Budowla trójdzielna o konstrukcji zrębowej, pobita i pokryta jest gontami. Wieża konstrukcji słupowo-ramowej zwieńczona jest kopulastym hełmem z pozorną latarnią. Ściany budowli pokryte są wielobarwną dekoracją malarską.

W świątyni wyeksponowane są zbiory łemkowskiej sztuki cerkiewnej i ludowej. Znajduje się tu m.in. kompletny ikonostas z XVIII w. (niektóre ikony pochodzą być może z XVI w.) i ołtarz boczny z 1797r. Do najcenniejszych zabytków należą XVIII-wieczne ikony Matka Boska z Dzieciątkiem i Chrystus (w typie Pantokratora). Część obrazów pochodzi z cerkwi w okolicznych wsiach (wśród nich grupa 19 ikon z Bodaków). W babińcu umieszczone są odrzwia ze zniszczonej w 1971 r. cerkwi z Nieznajowej. W muzeum organizowane są wystawy okresowe.

Джерело:

Cerkiew parafialna greckokatolicka pw. Swietych Kosmy i Damiana z 1842 r., obecnie Filia Muzeum Budownictwa Ludowego w Szymbarku; konstrukcji zrebowej, pokryta gontem; wnetrze: zbiory lemkowskiej sztuki cerkiewnej i ludowej Sciany budowli pokryte sa wielobarwna dekoracja malarska. Dachy nad nawa i prezbiterium sa namiotowe, lamane, ze zwienczeniami w formie pozornych wiezyczek z latarniami. Nad czescia babinca dach jest dwuspadowy. Cerkiew trojdzielna. Sklada sie z czesci kaplanskiej, nawy i babinca. We wnetrzu m.in. kompletny ikonostas z XVIII w. i oltarz boczny z 1797 r., XVIII-wieczne ikony: Matka Boska z Dzieciatkiem i Chrystus oraz obrazy pochodzace z cerkwi z okolicznych wsi. Wieza konstrukcji slupowo-ramowej zwienczona jest kopulastym helmem z pozorna latarnia. Ma pochyle sciany i pozorna, oszalowana izbice. Cerkiew otoczona jest zrekonstruowanym drewnianym ogrodzeniem z bramkami.

[Зважайте, що на цьому сайті підписи і фото переплутані місцями]