Церква св. Михаїла / св. Олександра Невського

Найдавніші згадки про “руську церкву” походять з 1531 р. 1 У 1620 р. священик був учасником Щебрешинського собору. 2 В книзі записів присяг новопосвяченими священиками, заведеній єпископом Ата-насієм Пакостою, є чи не єдиний запис в часі правління єпархією єпископа Методія Терлецького священика Тимофія Ігнатовича, поповича місцевого: “Тимофєи Игнатович попович Бортятицкый… . року АХЛ… ”. 3 В 1674 р. церкві надав привілей Мартин За-мойський, а у 1699 р. Анна Замойська, воєводина подільська. 3 У акті візитації 1721 р. єпископа Левицького названа церквою св. арх. Михайла. 4 Окрема парафія ліквідована за австрійського панування у кінці XVIII ст. У списках 1816 і 1863 рр. приписана до парафії у Селиськах. 5 В документах візитацій єпископа Куземського зазначено: “Ще стоять стіни колись існуючої тут церкви”. 6 Після переходу на православ’я у 1876 р. 7 (за іншими даними – у 1886 р. 8) в селі збудовано нову дерев’яну одноверху церкву св. Олександра Невського. Зачинена польською владою після першої світової війни і знищена у 1928-32 рр. 9

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 200.

2. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – C. 602-604.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 205, аркуш 186.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 359.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

6. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 24а.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

8. Інтерпеляція посла д-ра Степана Барана до премієр міністра (1938). // Надбужанщина. – Нюйорк, Париж, Сідней, Торонто. 1986. Т 1. – С. 700-713.

9. Siwicki M. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. Warszawa, 1992. T. 1. – S. 134.