Дзвинячка с

Історичні адміністративні поділи

Відоме з 2 п.16 ст. З 1964 по 1990 рр. звалося Комунарівка [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.; АТПУ67].

Рішення про перейменування села Комунарівка на село Дзвинячка прийняла Верховна Рада України 18.03.1991 р. Рішення № 848-XII. Дата опублікування 01.04.1991 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 15, ст.185).

Президія Верховної Ради Української РСР постановляє (18.03.1991, № 848-XII): Відновити населеним пунктам Тернопільської області колишні їх найменування: у Борщівському районі селу Комунарівка – село Дзвинячка.

9 травня 1442 р. польський король Владислав 3 записав Маху з Підляшшя 50 гривень на селі Вовківці (Wolkowcze) Кам’янецькому повіті Подільської землі, яке розташоване над рікою Дністер біля спустошеного замку Свиняче (Swiniacze) [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 258].

Думаю, оцей замок Свиняче відповідає сучасному селу Дзвинячка [М.Жарких, 3.03.2009 р.]