Костел божої ласки

Bondyrz – par. Opatrzności Bożej

Bondyrz, 22-442 Adamów,

Do parafii należą miejscowości: Bondyrz, Guciów, Hucisko, Iwnia, Kaczórki, Koziwoda, Lasowce, Malewszczyzna, Stara Huta, Trzepieciny.

Kościoły filialne: Hucisko, Kaczórki

Odpust: Uroczystość Trójcy Przenajświętszej

Liczba mieszkańców: 1752

Historia parafii:

Parafia erygowana 30 IX 1975 r., przez bp. Bolesława Pylaka i powstała z podziału parafii krasnobrodzkiej. Została włączona do dekanatu zamojskiego, od r. 1978 w ramach zamojskiego nowomiejskiego, a obecnie w dekanacie józefowskim. Już od lat pięćdziesiątych, od czasu wybudowania kościoła w Bondyrzu, zaczęto tu tworzyć ośrodek duszpasterski (początkowo dojeżdżali księża z Krasnobrodu, następnie zamieszkał tu ks. Wiesław Rzepecki, tworząc samodzielny ośrodek duszpasterski).

Kościół parafialny, pw. Opatrzności Bożej, wybudowano w latach 1948-1949 z ofiarności wiernych wg planów inż. Adama Klimka. 1 VII 1951 r. został on poświęcony przez bpa. Piotra Kałwę. Kościół drewniany, jednonawowy, w stylu zakopiańskim, szalowany. Przy prezbiterom zakrystia, nad nawą wieżyczka na sygnaturkę. Wnętrze jest wyposażone w drewniany ołtarz, wykonany przez rzeźbiarza Michała Pudełkę w r. 1958 (na szczycie symbol Opatrzności Bożej). We wnęce nad tabernakulum statua Pana Jezusa z otwartym Sercem, bokach: rzeźby św. Franciszka z Asyżu i św. Stanisława Kostki. Na bocznych ścianach stacje Drogi Krzyżowej wyk. Przez miejscowego rzeźbiarza w poł lat dziewięćdziesiątych XX w. Na suficie prezbiterium obrazy: Dobrego Pasterza i ś. Floriana. W ołtarzu bocznym prawym: obraz Matki Bożej Częstochowskie, w lewym św. Teresy od Dzieciątka Jezus.

Obok kościoła drewniana dzwonnica z r. 1971, wykonana przez miejscowych cieśli (oszalowana, o czterospadowym dachu). Dzwon z r. 1971 został wykonany przez Jana Felczyńskiego w Przemyślu, poświęcony przez ks. Michała Dudkowskiego.

Na cmentarzu kościelnym kamienna figura Matki Bożej Niepokalanie poczętej z poł w. XX, fund. O. Henryk Grela.

B. Inne obiekty sakralne na terenie parafii

1. Kościół filialny, pw. Św. App. Piotra i Pawła, w Kaczórkach, drewniany, z lat: 1982-1983. Odpust: Św. App. Piotra i Pawła

2. Kościół filialny, pw. MB Nieustającej Pomocy, w Hucisku, drewniany, z lat: 1983-86, wewnątrz stacje Drogi Krzyżowej wyk. przez Pudełkę z Nałęczowa. Odpust: MB Nieustającej Pomocy

3. Kaplica, pw. Jezusa Miłosiernego, w Malewszczyźnie, z r. 1997.

4. W dolinie rzeki Wieprz ustawiono szereg kapliczek przydrożnych, krzyży i figur Maryjnych

C. Cmentarz parafialny, poza wioską, założony w r. 1970, o pow. 0,55 ha, ogrodzony metalowym płotem, czynny

O d p u s t: Trójcy Przenajświętszej.

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 11.00, 12.30

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1969

małżeństw: od r. 1970

zmarłych: od r. 1970

Kronika parafialna: od r. 1970

Lista proboszczów: ks. Wiesław Rzepecki, ks. Hermenegild Frąkała, ks. Kazimierz Staniak

Powołania z terenu parafii: ks. Ryszard Kościk (archidiec. lubelska), O. Wiesław Gontarz (TJ), O. Henryk Grela, O. Robert Kowalczuk (OFMCap), dn Jan Szwal (diec toruńska), s. Elżbieta Skrzyńska (Służebnica NMP), s. Mariola Barańska (pallotynka), 2 loretanki

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, Odnowa w Duchu Świętym, ministranci, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Bondyrzu, Szkoła Podstawowa w Kaczórkach, Szkoła Podstawowa w Hucisku