2010 р. Лист до голови Полтавської обл.ради

Дата: 09.10.2010

Документ дослівно. Відкритий лист Президента благодійного фонду «Гелон» Володимира Бідухи до голови Полтавської обласної ради Володимира Марченка з приводу ситуації навколо історико-культурного заповідника “Більськ”

Шановний Володимире Олександровичу!

Сьогодні визначаються пріоритети розвитку України та визначаються напрями діяльності уряду для прискорення зростання економіки.

Туристичний потенціал Полтавщини, як галузь економіки може створити нові робочі місця, відродити народні ремесла, стимулювати культуру та збільшити надходження в бюджет. Розвиток туризму створить ланцюгову економічну реакцію в багатьох галузях реального сектору економіки. Міжнародний туризм створить образ країни, її лице, історичний імідж, прискорить залучення інвестицій в економіку України.

Полтавщина багата на пам’ятки та неповторну природу, є привабливим місцем елітного відпочинку. Питання щодо цінності Більського городища як важливого історичного об’єкта всесвітнього значення вже не викликає сумнівів.

Для виконання пам’яткоохоронних завдань, згідно ст. 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини» прийнято Рішення сесії Полтавської обласної ради від 15 лютого 2001 року «Про організацію охоронюваної археологічної території “Більське городище”», яким було визначено важливість збереження території та околиць Більського городища – решток найбільшого ( площа 7521га.) укріпленого поселення раннього залізного віку Європи (скіфської доби), враховуючи історичну значимість і масштаби археологічного комплексу, унікальність історичного рельєфу та природного ландшафту.

Приймаючи до уваги важливість збереження, враховуючи історичну значимість і унікальність історичного рельєфу та природного ландшафту постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1761, комплекс пам’яток території на округи Більського городища Котелевського та Зінківського районів Полтавської області віднесено до категорії національного значення.

Для розбудови туристичної інфраструктури с. Більськ і перетворення «Більського городища» в науково-туристичний центр світового рівня в концепції створення Національного парку України, було розроблено економіко-інвестиційний проект «Більське городище», для реалізації якого в 2003 році був створений благодійний фонд «Гелон».

За зверненням депутатів Полтавської обласної ради та БФ «Гелон» до Кабінету Міністрів України 19.10.2004 р., на виконання Закону України № 1692 -ІV від 20.04.2004 року «Про затвердження “Загальнодержавної програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки”, листа № 31-01/2708 від 20.10.04 р. від президента України, Міністерством культури і мистецтв підтримано ініціативу БФ “Гелон” про створення національного природного парку України та надано відповідні рекомендації (лист № 22-1879 від 24.11.2004 р.).

Рішенням Полтавської обласної ради від 15 квітня 2005 року “Про створення історико-культурного заповідника “Більськ”” та програму його розвитку на 2005-2009 роки» (всупереч Протоколу № 44 наради при голові обласної ради 27 вересня 2004 року) передбачалось створення історико-культурного заповідника та проведення відповідних землевпорядних та дослідницьких робіт для забезпечення збереження пам’яток історії та унікального природного ландшафту з метою створення установи національного рівня.

Дана Програма не була виконана і ставить під загрозу створення Національного природного парку України та перспективи внесення до списку Всесвітньої Спадщини Людства ЮНЕСКО, передбаченого економіко-інвестиційним проектом «Більське городище» БФ «Гелон». Відповідальним за дотримання порядку та охорону найбільшої охоронюваної археологічної території України «Більське городище», у відповідності до ЗУ «Про охорону культурної спадщини» являється ІКЗ «Більськ», який в свою чергу являється комунальною установою, створеною Рішенням Полтавської обласної ради, і контроль виконання покладено на відповідну комісію обласної ради.

Зростання і розвиток нафто-газовидобування у Полтавському регіоні, без додержання балансу економічних переваг і компенсації втрат природних ресурсів та природо відтворення, набули загрозливого характеру в Котелевському районі нашої області й призвели до масштабного руйнування природних ландшафтів та знищення найважливіших об’єктів природної та культурної спадщини України в Полтавській області, найбільшої охоронюваної археологічної території України «Більське городище».

Незважаючи на це, надано дозволи на розробку свердловин згідно з карти-схеми саме на найбільшій охоронюваній археологічній території України «Більське городище», чим проігноровано вказане рішення обласної ради від 15 лютого 2001 року. На даний час, на території Полтавської області протиправно проводять промислову розробку нафтогазоносних надр Північно-Котелевської площі, Більського родовища, яке розташоване на території Зінківського та Котелевського районів.

Можливо, що роботи ведуться навіть без відповідних дозволів облради ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» та без відповідного дозволу Кабінету Міністрів України. До цього часу не відомо чим займався на ввіреній державою території ІКЗ «Більськ», по збереженню історико-культурних пам’яток державного значення й куди йдуть державні кошти. Дана діяльність ІКЗ «Більськ» повинна контролюватися Центром охорони та досліджень пам’яток археології управління культури Полтавської ОДА та Державною службою охорони культурної спадщини.

Діяльність ІКЗ “Більськ«не відповідає вимогам ст. 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини», іде умисне знищення пам’яток державного значення без дозволу Кабінету Міністрів України. Діяльність ІКЗ «Більськ порушує ст. 22, 24, 27, 30 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, а згідно вимог ст.43 цього Закону, дана діяльність кваліфікується за ознаками злочину передбаченого ст.170, 252, 298 КК України.

БФ “Гелон” активною публічною діяльністю намагається перешкодити руйнації і знищення вказаних територій. За активну захисну діяльність, на Фонд почали зводити наклепи і відкриту деструкцію, а саме заволодіння майном музею просто неба “Скіфленд”, спроби перешкодити здійснювати власну статутну діяльність та створювати інші перешкоди, в тому числі і залякування.

Управлінням культури Полтавської ОДА неодноразово відмовлено в реєстрації музею просто неба “Скіфленд” створеного БФ “Гелон”. В “Програму соціально – економічного розвитку Котелевського району 2009 року” внесено створення музею просто неба с. Більськ, до цього часу не з’ясованими особами, земельна ділянка разом з спорудами музею просто неба у БФ “Гелон” відібрано. З 2007 року на біг-борді “Полтавщин туристична” в с. Білоцерківка під фото музею просто неба “Скіфленд”, без дозволу БФ “Гелон”, розміщені реквізити ІКЗ “Більськ”.

Прошу Вас створити комісію, яка ретельно, згідно чинного законодавства України, здійснить перевірку діяльності ІКЗ “Більськ” з наступних питань:

1. Виконання всіх пунктів програми розвитку ІКЗ Більськ на 2005-2009 роки.

2. Використання бюджетних коштів в розрізі виконання кожного пункту програми розвитку ІКЗ “Більськ” на 2005-2009 роки.

3. Законність рішення обласної ради щодо погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу ДК “Укргазвидобування” НАК “Нафтогаз України” на геологічне вивчення промислову розробку нафтогазоносних надр Північно-Котелевської площі, Більського родовища, яке розташоване на території Зінківського та Котелевського районів, в тому числі на частині археологічної території “Більське городище”».

4. Надання ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» відповідного дозволу Кабінету Міністрів України щодо розміщення нафтових свердловин на найвизначніший об’єктах культурної спадщини ( постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1761). 5. Надання комісії документів ІКЗ «Більськ» про виконану паспортизацію об’єктів культурної спадщини. 6. Надання комісії Полтавською обласною радою землевпорядної документації на визначення та розташування об’єктів культурної спадщини, які були внесені до карти-схеми найбільш охоронюваної археологічної території та затверджені рішенням Полтавської обласної ради 2001 року та Постановою КМ України від 27.12.2001 року № 1761 і віднесено до категорії національного значення. 7. Встановлення факту невиконання історико-культурним заповідником «Більськ» обласної програми розвитку на 2005-2009 роки в частині проведення землевпорядних робіт на які 3 рази з обласного бюджету виділялись кошти в сумі понад чотириста тисяч гривень та складання відповідного протокольного рішення. 8. Визначити в генеральному плані розвитку території заповідника розміщення музею просто неба в околицях с. Більськ БФ «Гелон».

До складу комісії включити голову постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики спорту та туризму, представників управління культури, управління економіки, представників БФ «Гелон».

Джерело: “Новини Полтавщини”