2008 р. На Полтавщині знищили 100 га заповідних земель «Більського городища»

Дата: 18.04.2008

Про це стверджує голова благодійного фонду «Гелон» (по збереженню пам’яток давньої історії та культури) Володимир Бідуха. Він розповів Новинам Полтавщини, що у Котелевському районі під забезпечення діяльності нафтогазових свердловин цілеспрямовано знищується заповідна зона «Більського городища», – унікальної пам’ятки археології – найбільшого городища Європи доби раннього залізного віку (внесеного ЮНЕСКО до всесвітньої культурної спадщини). «Знищується до 20 га на рік, особливо останні 3-4 роки», – зазначив Бідуха.

В угоду бізнесовим інтересам, вже знищене Велике Більське озеро, а це – 16 гектарів водної поверхні. За словами Бідухи, під кожну свердловину «зачищається» до 4 гектарів землі. Мають місце порушення законодавства, коли місцеві органи влади видають дозволи на буріння свердловин у заповідних місцях.

Загалом, площа Більського городища складає понад 8 тис. га і займає території Котелевського, частину Зіньківського району на Полтавщині та частину Ахтирського району Сумщини.

Джерело: “Новини Полтавщини”