Комплекс пам’яток Більського городища

2008 р. Бути чи не бути Більську заповідником?

Дата: 02.09.2008

Сьогодні президент благодійного фонду „Гелон” Володимир Бідуха вручив голові Полтавської облдержадміністрації Валерію Асадчеву офіційне звернення-прохання підтримки створення Національного парку України «Більське городище». Також це звернення розглянули сьогодні на засіданні робочої групи Полтавської обласної ради (яка створена за дорученням голови обласної ради Олександра Удовіченка).

У зверненні – прохання підтримати створення Національного парку України «Більське городище», а також взяти участь у роботі фонду „Гелон” задля «відродження гідності і духовної самоповаги, патріотизму, щоб місце, де в давні часи розвивалася велика нація, перша державність, стало гордістю всіх українців,…щоб історичні витоки державності послужили для об’єднання народу України і Національний парк України «Більське городище» став візитною карткою держави».

Мета – забезпечення підтримання екологічної рівноваги, збереження, відтворення і ефективного використання природного комплексу Більського городища та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність, для прискорення формування національної екологічної мережі згідно Указу Президента України № 774/2008 від 27 серпня 2008 року «Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків» відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

До речі, за словами Бідухи, створення Національного парку „Більське городище” вже підтримано Міністерством культури і мистецтв України лист від 24.11.2004 року № 22-1879/25. Не хочуть чути владні та правоохоронні структури лише про нафтові свердловини і знищення 100 га заповідних земель у Котелевському районі.

«Ні правоохоронці, на прокуратура нічого цього не хочуть помічати» – сказав Бідуха. Зокрема, в угоду бізнесовим інтересам, знищене Велике Більське озеро (16 гектарів водної поверхні), під кожну свердловину “зачищається” до 4 гектарів землі. Місцеві органи влади видають дозволи на буріння свердловин у заповідних місцях. Зокрема, вже 5 вересня у Котелевському райсуді слухатимуть справу щодо неправомірних рішень Більської сільради про надання земельної ділянки 2 га в безоплатну приватизацію.

Нагадаємо, громадська організація „Гелон” створена з метою консолідації зусиль влади і громадськості, щодо збереження пам’ятки історії та археології світового значення „Більське городище”, яке вчені ототожнюють з легендарним містом Гелон – столицею Скіфії.

Джерело: “Новини Полтавщини”