Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Biłgoraj – par. Św. Jerzego

ul. Ogrodowa 3, 23-400 Biłgoraj

Wikariusze: ks. Mariusz Lasota (1979-2004-2004)

ks. Marain Maciołek (-2007)

Do parafii należą: 3 Maja nry nieparzyste od 27 do końca, Armii Kraków nry: 1-11 i 2-10, Bankowa, Brzechwy, Czerwonego Krzyża, Dąbrowskiego, Długa od bloku nr 72 strona prawa, Gen. Komorowskiego nry nieparzyste do ul. Monte Cassino, Gen. Sikorskiego nry parzyste, Kopernika, Kościuszki nry: 31-91 i 12-92, Lubelska nry nieparzyste, Ludwika, Nadrzeczna, Nadstawna nry: od 5 do końca i od 8 do końca, Ogrodowa, Parkowa, Polna, Poprzeczna, Stawisko, Wasilewskiej, Wesoła, Włosiankarska, Zielona.

Odpust: św. Jerzego

Historia

Parafia rzymsko-katolicka św. Jerzego w Biłgoraju jest jedną z młodszych parafii obecnej diecezji zamojsko-lubaczowskiej. Świątynia parafialna stojąca w centrum miasta jest znaną i bliską sercu prawie każdego mieszkańca Biłgoraja. Zbudowana została jako świątynia greko-katolicka w latach 1790 – 93 staraniem ks. Jana Zieniewicza. Konsekrowana przez unickiego biskupa diecezji chełmsko-bełzkiej Porfirego Skarbka Ważyńskiego 28.05 1978 r.. Wraz z tutejszym miastem przechodził kościół różne koleje. Architekt jest nie znany. Jest murowany z cegły, otynkowany. W latach 1987-1989 dobudowano dwie boczne nawy. Po obu stronach prezbiterium zakrystie. W 1875 r. siłą został zamieniony na cerkiew prawosławną. W 1919 nastąpiło przekazanie cerkwi katolikom obrządku łacińskiego. W czasie okupacji niemieckiej, w 1939 r. po spaleniu kościoła p.w. Wniebowzięcia NMP był świątynią dla całego miasta. W roku 1940 Niemcy oddali kościół prawosławnym i tak było do roku 1945. Po wojnie świątynia wróciła do katolików, była kościołem rektoralnym, gromadzącym zwłaszcza dzieci i młodzież szkolną. Potrzeby duszpasterskie miasta Biłgoraja skłoniły biskupa lubelskiego do erygowania nowej parafii przy tym kościele. Stało się to 3 czerwca 1984 r. Proboszczem został mianowany dotychczasowy rektor tegoż kościoła ks. Marian Goral. Staraniem pierwszego proboszcza nowej parafii, kościół został powiększony o dwie nawy i zbudowana została plebania w latach 1984 – 1990. W latach 1987 – 1989 dobudowano dwie boczne nawy. Po obu stronach prezbiterium zakrystie. W 1990 r. z tej parafii wydzielona została parafia p.w. Chrystusa.