Середньовічне поселення Ак-Кая

Пам’ятка археології

VIII-X ст.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, Білогорський р-он, північно-західне підніжжя скелі Ак-Кая від кромки урвищ до дороги.

Загальний опис:

Поселення розташоване на крутому південно-західному схилі Ак-Кая. Площа поселення 3,5х0,5 км. Культурний шар сильно розмитий. В промоїнах зустрічаються багаточисельні уламки розписних йонохой баклинського типу та північно-причорноморських амфор VIII-X ст. Разом з ними знайдені фрагменти сіроглиняних горщиків салтово-маяцького типу.

Історична довідка:

“Кущ” стоянок в гротах масиву Ак-Кая виник в мустьєрську епоху. Крем’яні знаряддя вперше виявлені тут геологом В.Ф. Петрунем в 1964 р. Розкопки пам’ятки систематично ведуться Ю.Г. Колосовим з 1970 р. Матеріали зберігаються в фондах та архіві Інституту археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 5 вересня 1969 р.

Охоронний № : 805

Колосов Ю. Белая скала.- Сімферополь, 1977.