Церква Різдва Пр. Богородиці / св. Кирила і Методія

Розмір зображення: 800:649 піксел

У 1929 р. православними мешканцями міста, у яких в післявоєнній відродженій Польщі не залишилося ні одного храму, для задоволення своїх духовних потреб збудували будинок молитви. 1 У 1938 р. польська влада під час акції нищення церков на Холмщині, розвалили його. 2 У 1948 р., вже після виселення українців під час акції “Вісла” у 1947 р., в Білій відновлено православну парафію Різдва Пр. Богородиці. 3 На початку 1950-х рр. стараннями о. Олександра Біронта 4 перенесено і встановлено на цвинтарі дерев’яну церкву з с. Сичин (?) з Холмщини. 5 У 1994 р. її перенесли в с. Добратичі.

У 1985 р. Митрополит Варшавський і всієї Польщі Василій освятив наріжний камінь під будову нового мурованого храму. 24 вересня 1989 р. єпископом Авелем освячено нововибудувану на цвинтарі муровану церкву св. Кирила і Методія. Збудована стараннями і коштом Никифора Кузьмицького при сприянні отця В. Пугацевича. Її архітектурне вирішення нав’язує до давньоруських храмів, правда, з модерним вирішенням елементів. Будівничий Дмитро Гвесюк. Його ж роботи іконостас. Стінопис пензля Славомира Полов’яка. 6

Мурована нетинькована споруда. Великий куб центральної частини вкритий низьким купольним дахом, над яким здіймається світловий циліндричний барабан, завершений банею з кованим хрестом у підхрестовому яблуку. Над вінцевим карнизом влаштовані сегментні псевдозакомари, ритм яких відповідає ритмові членування стін. Зі сходу до нави прилягає нижча півциркульна апсида, а по боках – подібні каплиці. З заходу – невеликий і невисокий присінок з’єднує наву з двоярусною відкритою арковою вежею-дзвіницею, вкритою низьким пірамідальним дахом з ліхтарем і маківкою.

2. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 1328; Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

3. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.

4. Bołtryk M. Pamiętaję tamten czas. // Przegląd prawosławny. – Białystok, 1998. N7. – S. 19.

6. Ієромонах Паїсій. Нова церква в Білій Підляській. // Церковний календар 1990. – Сянок. – С. 228-231.

Усі посилання за Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 93 – 95.

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза (НІАМ "Київська фортеця")