Парк “Олександрія”

Китайський місток

Китайський місток

Розмір зображення: 517:800 піксел

Особую группу представляют парковые сооружения, связанные с водной системой – каскадом прудов, водопадов, играющих заметную роль в организации парка.

Китайский мостик, построенный в начальный период развития парка (на рубеже XVIII- XIX вв.), включен в водную систему Средней балки. Он расположен на границе Лебединого озера и водопада в соседний Поповичев пруд. Это трехпролетная арка со сводчатыми пролетами. Над центральным пролетом высится беседка, крыша которой напоминает китайскую пагоду. Реставрирована в 1963 г. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1983 г., т. 1, с. 122 – 126].

Китайський міст розташований з південного боку Великої поляни в місці перепаду рівнів каскаду ставків у головній балці. Являє собою трипрогонову муровану конструкцію з альтанкою над середньою частиною, яка є майданчиком для огляду перспективи вздовж каскаду ставків. Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 129.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р.
[1983 р.] Загальний вигляд