Фізико-географічний опис

Територія представляє собою другу заплавну терасу р. Рось і характеризується рівнинним схилом місцевості до річки. Рельєф доповнюється наявністю 3 балок, що витягнулися майже в меридіальному напрямку. У композиції плану і стильової спрямованості архітектурних об’ємів та споруд Олександрія має спільні риси з іншими парками романтичного стилю. Стиль архітектури – пізній класицизм.

За даними агроґрунтового обстеження ґрунти дендропарку належать до наступних генетичних груп: сірі лісові, чорноземи, дерено-лутові, мулисто-глеєві болотні ґрунти. На території парку найбільш поширені сірі лісові ґрунти. І хоча гумусний горизонт у всіх ґрунтів потужний (місцями досягає 50-60 см) він містить тільки 1,2-2,8 % гумусу, з недостатньою кількістю рухливих форм азоту, калію й фосфору.

Клімат району розташування парку характеризується помірною континентальністю. По даним Білоцерківської метеорологічної станції середня багаторічна річна температура повітря становить 6,93 °C, середня за багаторічний період кількість опадів становить 498 мм, близько 80 % яких випадає у вигляді дощу, мінімальна температура – 32,4 °C у січні, максимальна 38 °C у червні.