1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Бесіди.

Жовківський.

Церква Успения Пр. Богородиці. 1835.

В селі у 1667 р. засновано василіянський монастир, який проіснував до 1787 р. Він розташовувався на березі р. Білої, був оточений земляним валом і ровом. На території монастиря було дві церкви – Успения Пр. Богородиці та св. Онуфрія. Після закриття монастиря Успенська церква стала парафіяльною. У 1835 р. на її місці споруджено нову дерев’яну церкву, як свідчить напис на надпоріжнику: «Сей домъ сооружися РБ АWЛЄ мца іуліа дня Є». Реконструйована у 1847 та ремонтована у 1890 роках. Перед 1912 р. підвищено баню, добудовано на західному фасаді ґанок та помальована всередині. В 1961 – 1989 pp. стояла зачиненою.

Будівля двозрубна, тридільна. Бабинець завершений чотирибічним верхом з одним заломом, вкритим великою чотирибічною банею. Над спільним двосхилим дахом нави і вівтаря здіймається невелика восьмибічна баня. Церкву оточує піддашшя. Поряд розташована двоярусна надбрамна дзвіниця колишнього монастиря, збудована у 1751 р.

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, c. 156.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 77 – 78.