2008 р. 1350-літній дуб – найстарше дерево України

Дата: 04.09.2008

Найстарішим деревом України вважається 1350-річний дуб, що росте в урочищі «Юзефинська дача» у Рівненській області. Тільки уявіть собі – 1350 років існування, майже півтора тисячоліття! Скільки ж довелося побачити цій рослині на своєму довгому життєвому шляху, скільки поколінь та епох пережити та встояти… і щовесни знову зеленіти, тягнучи до неба нові гілки, даруючи людям затінок та душевну рівновагу.

Як дістатися:

Доїхати до цих місць можна на автобусі, із Рівного до м. Рокитне (районний центр). Потім з райцентру маршруткою або автобусом слід їхати у напрямку сіл Вежиця, Переходичі або Дроздинь. Виходити на найближчій зупинці, на 40-му км від Рокитного, біля жіночого монастиря Іверської ікони Божої Матері. Дуб росте поруч із трасою. Вартість квитків – із райцентру до монастиря 8 грн., із Рівного – 22 грн.

Урочище із незвичною назвою «Юзефинська дача» (слово «дача» від «давати», тобто землі, які колись були «дані, даровані») знаходить в 170 км на північ від обласного центру, майже на кордоні України із Білоруссю.

Сама територія ботанічної пам’ятки природи «Юзефинської дачі», де росте Дуб-велетень, дуже мальовнича. Залишки старої садиби поєднуються із величезним масивом столітніх дубів. Трапляються тут також інші цікаві породи дерев – веймутові сосни, батьківщина яких Північна Америка, височенні столітні ялини, ліщина…

З ХV століття місцевість урочища Юзефін належала роду українсько-литовських князів Радзивілів. Саме тому навколишні ліси мали ще одну назву – Радзивілівська пуща. Упродовж другої половини XIX століття поліські ліси нещадно вирубували німецькі та польські колоністи. Проте, урочище й дотепер збереглося, як чарівний острів серед розлогих загоринських боліт.

Нині урочище «Юзефинська дача» – пам’ятка природи загальнодержавного значення. Пам’ятка створювалась саме для охорони дуба-патріарха та його молодших братів 500-600 річного віку. Дуб-патріарх має обхват 8,4 метра, його ледве охоплюють п’ятеро людей, узявшись за руки, висота дерева становить 20 м.

За своє життя Дуб справді бачив чимало. І той, хто побачить дерево на власні очі, цілком погодиться з традиційною оцінкою його віку. Дуб настільки старий, що давно став схожим на прадавню руїну, овіяну вітрами, биту-перебиту блискавицями далеких віків. Саме після однієї такої блискавки, яка вдарила у Дуб-велетень 28 червня 1997 року та зрізала найбільш товсту його гілку, розкроївши кору дереву аж до землі, вчені-дендрологи визначили вік дерева.

Загалом в Україні взято на облік понад 3 000 унікальних дерев, вік яких становить понад сто років. Серед них – дуби, липи, груші та інші дерева. Доля приблизно 50 з таких дерев пов’язана із історичними подіями, людськими долями та легендами. Сьогодні усі ці рослини офіційно мають статус «державної пам’ятки».

Так, скажімо, поблизу села Верхня Хортиця росте 800-літній дуб, під яким за переказами стояли загони князів Олега та Святослава, відпочивали Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Микола Лисенко… У Нагуєвичах, що біля Дрогобича, росте старечий дуб, під яким полюбляв творити Іван Франко… В Холодному Ярі на Черкащині височить Дуб Максима Залізняка.

Це благодатне місце, – вважає одна із монахинь жіночого монастиря, що розташований поруч із дубовим гаєм. Тут душа очищується, а дерева наповнює Божа сила. Тому дуб стільки років росте і нічого йому не діється. Часом самі монахині водять до Дуба паломників та туристів.

Жіночий монастир Іверської ікони Божої Матері з’явився в урочищі 11 років тому. За переказами, у середні віки місцеві жителі бачили над цими місцями знамення – православний хрест із золотою печаткою, на якій був надпис. Проте тоді прочитати ці букви люди не змогли.

Цікаво, що місцеві жителі – поліщуки – свято вірять у надзвичайну силу дубового дерева. Малим дітям місцеві жінки з давніх-давен вишивали на сорочках дубове листя, як обереги від злих духів. У колиски немовлятам клали дубове листя. З дубової деревини виготовлялися ліжка, меблі та інше хатнє начиння. Дубова деревина вважалася вічним матеріалом.

Джерело: “Музейний простір України”