2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото зі збірки В. Собоцького. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 28.

Березів. Церква Св. Івана Богослова

Дерев’яна церква, походила з 1760 року. У 1913 році на місці старої постала нова, мурована споруда. Опис давнішої залишив архітект Тадей Мокловський, збереглася її фотографія. Будівля складається з трьох квадратів – ширшої нави й вужчих бабинця та вівтаря. Майже вдвічі вищий за інші зруб нави покривав пірамідальний наметовий дах. Вівтар і бабинець були покриті двосхилими дахами, що прикривали зрубну конструкцію склепіння, а не крокви. Окап дахів вівтаря й бабинця об’єднувався з піддашшям, що спиралося на випусти вінців зрубів. На надпоріжнику західних дверей був різьблений напис: „АΨξ Мца Юлиа ДК”. Церква належала до оригінальних одноверхих будівель бойківського типу. Розібрана в 1913 році.

ЦДІАУЛ. – Ф. 616. – Оп. 1. – Спр. 65. – Арк. 2.