Костел св.Трійці

Костел св.Трійці

Розмір зображення: 800:546 піксел

Костел 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Троїцький замковий костел-усипальниця 1554 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Каплиця – орієнтація вівтаря 135°. Спостереження М.І.Жарких, 19 серпня 1991 р.

Александрович В. Унікальне джерельне свідчення про виконання олов’яної труни Миколая Сенявського (1636). – Український археографічний щорічник, 2007 р., т. 12, с. 813 – 816.

Цей литий саркофаг з посрібленими та позолоченими фрагментами був встановлений у замковій каплиці в Бережанах, а нині зберігається у замку Пяскова Скала біля Кракова. Цінна замітка.

В цьому костелі первісно був встановлений надгробок Анни Сенявської (1574), нині – в музеї «Олеський замок».