2011 р. На Тернопільщині завалилась стіна середньовічного замку

Дата: 12.05.2011

На Тернопільщині в замку родини Синявських, який вважають найвизначнішою оборонною спорудою України часів ренесансу, завалилася частина стіни. Пам’ятка архітектури знаходиться в райцентрі Бережани.

«Постраждала найстаріша частина стін зі сторони міста. Їх зводили в середині XVI століття. Працівники заповіднику оглянули місце, де обвал може продовжуватися, і всю цю ділянку навкруг замку обгородили попереджувальною стрічкою. Викликали спеціальні комісії з області», – розповів співробітник Державного історико-архітектурного заповідника Бережан Володимир Парацій.

У заповіднику, який опікується замком, зазначають, що твердиня валиться через те, що з бюджету не виділяють достатньо коштів на консерваційні роботи, інформує Gazeta.ua.

«Зараз спеціалісти визначають скільки потрібно витрати на відновлення стіни після обвалу, але вже можна говорити, що сума вимірюватиметься в мільйонах», – зазначив начальник відділу містобудування та охорони пам’яток облдержадміністрації Ярослав Пелехатий.

Бережанський замок є одним з найбільш відвідуваних в Тернопільській області. Доступ туристів до нього не обмежували. З 1999 року Бережанський замок віднесено до переліку архітектурних об’єктів України, що підлягають відновленню. Але реальних дій поки-що не помітно. Відновлювально-ремонтні роботи йдуть дуже повільно за браком коштів.