2007 р. Реставрація Бережанського замку закінчиться за 20 років

Дата: 30.05.2007

1 мільйон 450 тисяч гривень вже витратили на реставрацію Бережанського замку (Тернопілля). Реставраційні роботи у споруді тривають вже понад три роки. Повністю ремонт закінчиться за 20 років.

– Нам видають кошти у рамках державної програми відтворення замків, пояснює в.о. директора державного історично-архітектурного заповідника міста Бережани Богдан Тихий. – Спочатку ми відтворили каплицю. Зробили нове покриття і проти аварійне кріплення. Зараз приступили до західного комплексу замку.

Західна вежа у замку найбільша. Її накрили і встановили протиаварійне кріплення. До відкриття туристичного сезону, в травні, планують відкрити експозицію з каміння, яке тут знайшли під час розкопок.

– Минулого року в дворі замку з цього каміння ми зробили сонячний годинник. Ще виготовили компас. Але цього року розібрали каміння, бо воно вкрилось мохом, – розповідає Б. Тихий. – Тепер його помиємо і пронумеруємо, а потім будемо показувати відвідувачам. Також в експозиції будуть представлені експонати, які ми забрали з Львівської галереї мистецтв та Олеського замку.

Нам віддали старі скульптури, надгробки колишніх власників замку Синявських. Але все те, що було колись у Бережанському замку, віддати не змогли, бо деякі експонати вже вмуровані.

Після закінчення ремонту замок буде повністю оновлений. Втім, можливо, якусь частину споруди залишать зруйнованою. Так практикують закордоном, кажуть у архітектурно-історичному заповіднику. У відреставрованих приміщеннях, швидше за все, будуть готель та ресторан.

Бережанський замок – пам’ятка архітектури 16 сторіччя. Це єдиний замок на Тернопіллі, який ніколи не був підкореним. Найбільше споруда була зруйнована під час Другої Світової війни. З 1999 року Бережанський замок віднесено до переліку архітектурних об’єктів України, що підлягають відновленню. Замок почали реставровувати лише у 2004 році.

Зараз у Бережанському замку проводять екскурсії. Для дітей та студентів квиток вартує 50 копійок, для дорослих – 1 гривню.

Довідка:

Бережанський замок збудований родиною Сенявських в 16-18 ст. з костелом Святої Трійці 1554 р., який став родовою усипальницею Сенявських. Бережанський замок 1554 р., іменований “східним Вавелем” вважають найвизначнішою захисною спорудою епохи українського ренесансу.

Його зведено італійськими майстрами за новоголландською системою, розробленою Гійомом Л. де Бопланом. Досить солідна територія, що нині знаходиться в межах міського парку, обгороджена кам’яним муром.

На відміну від інших твердинь, бережанський замок постав не на високій горі, а в глибокій заболоченій річковій долині на острові, утвореному двома рукавами річки Золота Липа. Цей замок створено не як військово-оборонну, а як оборонно-житлову споруду. У 17 ст. у східній частині замку вибудовано палац, який за пишне оздоблення порівнювали з краківським Вавелем.

По периметру замку йшли не оборонні мури, а житлові будинки, однак були і бойові вежі, три з яких збереглися до наших днів. До замку вела оздоблена кам’яною різьбою в’їздна брама з перекидним ланцюговим мостом.

Над його південною брамою було написано: “Вельможний пан Микола Сенявський, воєвода Руський, гетьман війська, староста галицький та коломийський вибудував цей замок з тесаного каменю власним коштом на похвалу Всемогутньому Богові і на оборону вірних християн року 1554”. Замок мав форму п’ятикутника з чотирма оборонними вежами. Внутрішнє подвір’я замку було влаштоване у формі італійського палаццо.

На замковому подвір’ї була побудована каплиця Святої Трійці в готичному стилі, яка служила родинною усипальницею роду Сенявських. У 1570 році замок був додатково розбудований і зміцнений. Цього ж року на північ від Старого міста за Лісницьким потоком закладено Нове Місто (воно було без привілею).

У 1619-1622 роках навколо замкових валів були закладені додаткові бастіонні фортифікаційні укріплення. Було зведено чотири бастіони. В’їзд до замку влаштовано через равелін. Підступи до замкових укріплень були захищені водою.

Джерело: “Музеї України”