2009 р. У Бережанах віднайдено воти, що датуються 1567 роком

Олег Харишин, прес-секретар

Дата: 12.06.2009

Під час ремонтних робіт у Церкві Пресвятої Трійці міста Бережани (Тернопільська область) було віднайдено воти, найстарша з яких – срібне серце датується 1567 роком. Воти на знак вдячності за зцілення залишали люди перед чудотворною іконою Матері Божої Бережанської, яка сьогодні зберігається у храмі. Ікону, дарунок від Папи Римського, привіз до Бережан шляхтич Олександр Синявський (+1622) на початку XVII ст.

Отець парох Іван Хрептак, декан Бережанський, оголосив про знахідку під час Божественної Літургії в день храмового празника, 8 червня. “Ікона Матері Божої Бережанської прославилася багатьма чудами, – зазначив отець – вона дарувала оздоровлення та ласки людями, які зверталися до неї у молитві, тому була обвішана різного роду вотами: намистом із перлин та коралів, золотими і срібними перснями, ланцюжками, виробами з срібла у формі ніг, рук і сердець”.

Заступник директора з наукової роботи державного історико-архітектурного заповідника у Бережанах Богдан Тихий стверджує, що в скарбниці біля ікони містилося 39 вот, проте багато з них, зокрема вироблених із золота, не збереглися. “Ікона разом із вотами спочатку зберігалася у каплиці замку Синявських, а 23 листопада 1831 року її урочисто перенесено до Церкви Пресвятої Трійці, де вона знаходиться по сьогодні – зазначив дослідник. – Вона є однією з найстарших пам’яток візантійського іконопису Галичини”.

У храмі Пресвятої Трійці також зберігаються фрагменти мощей (частина кістки руки) Івана Хрестителя, перша письмова згадка про які датується XVII ст.

Владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський благословив долучити Бережани до каталогу паломницьких відпустових місць єпархії, що готується робочою групою проекту “Патріарший паломницький центр”. Минулого року Папа Бенедикт XVI видав грамоту про відновлення відпустів до чудотворної ікони Бережанської.

Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ

Джерело: “Тернопільсько-Зборівська єпархія УГКЦ”