Костел св.Трійці

Костел св.Трійці

Розмір зображення: 800:533 піксел

Костел тринітарів збудовано в 1756 р. на кошти Я.Замойського [Історія міст і сіл УРСР: Волинська область. – К.: 1970 р.].

Троїцький костел 1711 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 15].

В 1962 р. Волинський обком КПУ рекомендував зняти пам’ятку з державного обліку. Підстава: в аварійному стані. Загрожує обвалом (Лист Волинського обкому КПУ до ЦК КПУ від 4 жовтня 1962 р.)

Джерело: сайт «Українська спадщина»

Троїцький костел 1711 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Клопотання волинських комуністів щодо цієї пам’ятки не було враховано.

Троїцький костел 1765 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В сер.18 ст. живописні роботи в костелі тринітарів виконував маляр-кармеліт Антоній [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 113].

Італійський маляр Кормароні (? – 1815..1817 рр., Берестечко) був запрошений Катериною Плятер до м.Берестечка, де виконував стінний живопис і образи для костелу тринітарів [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 139].

Йосиф Прехтль (Прагтль) (1737 р, Відень – 1799 р., Браїлів) маляр-монументаліст, з 1757 р. – чернець кляштору тринітарів у Берестечку. Він виконав стінні розписи та 16 образів для цього костелу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156].