Костел св.Варвари

Костел св.Варвари

Фото з сайту berdychiv.in.ua, опубліковано 10.03.2017 р.

Костел Варвари сер. 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Костел св.Варвари 1826 р. (вул.К.Лібкнехта, 25) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ВАРВАРЫ КОСТЕЛ, 1826 г. В 1857 г. отремонтирован. Памятник широко известен как место венчания великого французского писателя Оноре де Бальзака и Эвелины Ганской (мемориальная доска на фасаде).

Сооружение – трехнефная, четырехстолпная базилика в традиционных упрощенных формах барокко. Материал стен – кирпич. Перекрытия боковых нефов – вспарушенные своды. Во время ремонта понижено и сделано плоским перекрытие главного нефа, замурованы главный вход и роза над ним. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 147].

Дерев’яний костел збудовано в 1759 – 1782 рр. на честь святої покровительки княгині Варвари Радзівіл (1690 – 1770). В 1826 р., збудовано мурований костел, в 1850 р. тут вінчався О. де Бальзак.

Вул. Європейська [від 2014 р.], 25. Костел Святої Варвари РКЦ (10.03.2017 р.)

Більше фотографій: