Богородиця з пророками. Ікона поч. 16 ст.

До початку XVI століття слід віднести також дві величні ікони намісного ряду з Белза. Ікона «Богородиця-одигітрія» з поясними пророками вправного малюнка дещо нагадує красівську «Богородицю». Однак значне посилення різких ліній, контурів і складок та насичений колорит досить темних тонів створюють тут інший ефект, надаючи образові урочистої піднесеності. Дещо пізніша храмова ікона «Преображення» має чіткий рисунок і подібну до першої ікони кольорову гаму. Тут цікавою є сцена з зображенням серед скелястого пейзажу двох груп апостолів, які разом з Христом виходять на гору і сходять з гори. Ця іконографічна деталь розповідного характеру, де можна вбачати деякий вплив південного балканського малярства, вносить пожвавлення й риси побуто-вості в строго ієратичну урочисту композицію. Вона не набула поширення в тогочасному українському малярстві, але повторюється ще раз в іконі на цю саму тему з Волині першої половини XVI століття.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 244, 263.