1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 800:419 піксел

Відомим ансамблем ранньосередньовічної архітектури є місто Чуфут-Кале поблизу Бахчисарая. Споруди Чуфут-Кале, що чудово вписуються в загальний ландшафт з його високими скелями й мальовничими долинами, справляють сильне художнє враження.

Побудову цього міста А. Л. Якобсон відносить до VI століття, а деякі дослідники (Е. В. Веймарн, С. Ф. Стржелецький) ставлять цю дату під сумнів, вважаючи, що більшість споруд Чуфут-Кале була побудована десь близько X століття.

Є думка, що місто Чуфут-Кале за часів раннього середньовіччя звалося Фулами. Місто існувало до XIX століття, коли його остаточно залишили останні мешканці – караїми.

Від раннього середньовіччя на Чуфут-Кале збереглася могутня оборонна стіна з перекритими аркою головними воротами. Стіна складена з добре обтесаних і щільно припасованих один до одного блоків жовтуватого вапняку. В середній частині її блоки поставлено вертикально і горизонтально, що нагадує елліністичну кордонну кладку [розміри блоків кладки стіни Чуфут-Кале – 35 – 36 см заввишки і до 135 см завдовжки. Ширина арки проїзду – 3,5 м]. Висловлювалась думка, що більшість ранньосередньовічних укріплень та базилік південно-західного Криму була побудована візантійською владою Херсонеса за юстиніанівських часів, тобто в VI столітті [А.Л.Якобсон. Раннесредневековый Херсонес, стор. 124; А. Л. Якобсон. Средневековый Крым. М. – Л., 1964].

Проте цю думку не поділяють інші дослідники, які вважають, що «печерні міста» Криму та їх укріплення будувало місцеве населення [Е.В.Веймарн. «Пещерные города» Крыма в свете археологических исследований 1954 – 1955 гг. – «Советская археология», 1958, № 1, стор. 71 – 79; його ж. О времени возникновения средневековой крепости Каламита. – У зб.: История и археология средневекового Крыма, М., 1958, стор. 55]. (с. 107 – 109)

Стіна з воротами в Чуфут-Кале в Криму. VI – X ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 106.