^Барський район

Бар м

Бар м

За адмін.поділом 16 ст. Летичівський повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Могилівський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Барський район

Коментар: м-ко Рів згадується з 1405 р. У 1452 р. його здобули татари (Я.Длугош). У 1536 – 1537 рр. королева Бона Сфорца викупила Рів у Станіслава Одровонжа. Влітку 1538 р. розпочалось будівництво замку на новому місці (стари замок був на правому березі р.Рів, у с.Чемериси). Нове місто отримало назву Бар від італійського міста Барі, звідки родом королева. Захист підсилено будівництвом греблі та влаштуванням ставу на 200 десятин. Місто було обведене подвійним рядом будових колод, між ними насипана земля; башти дерев’яні; рів з водою. Довкола замку утворилось поселення Польський Бар або Ляцьке. Передмістя, не обведене парканом, утворило Руський Бар. На правому березі р.Рів, на місці старого міста Рів, оселили татар з Волині – так утворилось село Барські Чемериси. У 1583 р. було 2 православні церкви і парафіяльний костел, заснований Боною у 1550 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Верховна Рада України постановляє (18.11.2003, № 1245-IV): Включити у межі міста Бар Барського району Вінницької області 248,0 гектара земель, які знаходяться у віданні Балківської сільської ради, 262,92 гектара земель – Гаївської сільської ради і 205,34 гектара земель, які знаходяться у віданні Івановецької сільської ради Барського району, та затвердити межі міста загальною площею 1387,7 гектара.

28 липня 1435 р. польський король Владислав 3 записав Георгію Кунцовичу 40 гривень на с.Рів Кам’янецького повіту [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 244].

Вкладені елементи

Бар на Поділлі. Малюнок Н.Орди, літографія М.Фаянса. 1860-і рр. 	Джерело: З української старовини. – К.: Мистецтво, 1991 р., с. 190.
1860-і рр. Загальний вигляд (+)
2001 р., квітень Загальний вид центра міста. Фото О.Крушинської
2001 р. Загальний вид центра міста
Автор: Манита Оксана. Снято: 16 августа 2007 sobory.ru
2007 р. Загальний вигляд центру
1988 г. По восточному Подолью
1988 г. По восточному Подолью (+)
Давні споруди
Давні споруди
Замок 1537 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12]. 	Фортеця 16 ст.…
Замок (+)
Згадка: [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12 – дата заснування]. Кляштор…
Кляштор кармелітів (+)
Костел кам’яний [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 484] – чи цей, чи той.…
Костел св.Миколи (+)
Церква Покрови
Церква Покрови
Невідома церква (Преображенська?). Фото О.Крушинської, квітень 2001 р. 	Церква Преображення 1856 р. кам’яна [Гульдман В.К. Справочная книжка…
Церква Преображення
Церква Успіння 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12]. 	Успенська…
Церква Успіння (+)
. Під загрозою знищення перебуває будинок, в якому жив Михайло Коцюбинський