Замок

Замок

Замок 1537 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12].

Фортеця 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Замок 1538 – 1636 рр. (вул.Горького, 7) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Июнь [1853 г.]. г. Бар.

Знаменитое в истории Польши место Барской кофедерации. Следы пребывания буйных конфедератов надо искать в огромном каменном замку Бара, доселе отлично сохранившемся в некоторых местах. Разумеется, по огромности собственно самого замка и стен, к нему прилежащих,, вооруженных большими башнями, а равно по равнодушию к нему окрестного населения, замок не только оставлен без внимания и поддержки, но еще и разрушается мало-помалу жидами, которые тащат его кирпич и камни на стройку грязных своих жилищ. [Алабин П. В. в войну 1853, 1854, 1855 и 1856 гг. – Вятка : Тип. Блинова К., 1861 г., ч. 1, с. 5]

Алабін вів свої записки день у день, тому це свідоцтво чітко датується червнем 1853 р. Важливо, що тоді ще були відносно цілими башти, від яких нині нема й сліду.

Вероніка Перепелиця На Вінниччині стартує масштабний проект з відродження Барського замку (6 Серпня 2019)