Церква св.Кузьми і Дем’яна

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1787 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 147].

Banica, gmina Uście Gorlickie

Greckokatolicka cerkiew pw. św. Kosmy i Damiana zbudowana została w 1787 r. W 1898 r. gruntownie ją przebudowano, przez co utraciła nieco swój pierwotny wygląd. Jest to konstrukcja trójdzielna, zrębowa. Wewnątrz znajduje się ikonostas z 1757 r. Obok świątyni stoi dzwonnica z XIX w. Obecnie jest to kościół rzymskokatolicki.

Джерело:

Cerkiew greckokatolicka pw. Swietych Kosmy i Damiana z XVIII w. (od 1947 r. kosciol rzymskokatolicki) w typie zachodniolemkowskiego budownictwa cerkiewnego. W 1898 r. swiatynie znacznie przeksztalcono. Cerkiew drewniana, konstrukcji zrebowej, pobita gontami, z izbicowa wieza o pochylych scianach, konstrukcji slupowej. W dolnej czesci wieze otacza zachata. Nawa w ksztalcie wydluzonego prostokata, prezbiterium zamkniete trojbocznie, przy nim zakrystia konstrukcji szkieletowej. Prezbiterium kryte dachem namiotowym, a nawa dachem dwuspadowym. W zwienczeniu wiezy i dachow trzy makowice z pozornymi latarniami, makowiczkami i krzyzami. Wyposazenie: ikonostas z 1787 r., oltarz ze scena Wniebowstapienia Matki Boskiej z XIX w., ikony duzej wartosci artystycznej z XVI i XVII w., carskie wrota z XVII w., obraz Sw. Michala Archaniola z 1702 r.