Церква Різдва Пр. Богородиці

Kościół filialny, pw. św. Andrzeja Apostoła, w Babicach,

Do w. XIX była tutaj parafia unicka, którą później zamieniono na prawosławną. W miejscu dawnego kościoła unickiego w latach osiemdziesiątych w. XIX wybudowano cerkiew prawosławną. Fundatorami jej byli Zamoyscy oraz parafianie. Właśnie ten kościół został oddany katolikom. W r. 1947 był poświęcony przez ks. Józefa Dygasa, kilkakrotnie malowany (m.in. w r. 1971). Kościół murowany, jednonawowy, w stylu bizantyjskim, na frontonie wieża (przerobiona w r. 1975) z kruchtą w przyziemiu, dwa ołtarze: główny św. Andrzeja Boboli, z krzyżem z kościoła unickiego i boczny św. Trójcy, wykonane z dawnego ikonostasu. W latach 2004 – 2006 przeprowadzono generalny remont kościoła. Wewnątrz i na zewnątrz pomalowany. Blacha na kosciele pomalowana w 2006 roku.

Odpust: św. Andrzeja Boboli (niedziela po 16 V).