2009 р. Засновника “Асканії-Нової” оголосили німецьким шпигуном

Олександр Гунько

Дата: 08.04.2009

Засновник ”Асканії-Нової” Фрідріх Фальц-Фейн (1863-1920) не був одруженим і не мав дітей. Усі спроби місцевих красунь оженити його на собі були марні. 1889 року на виставці в Парижі його план ботанічного саду з фотознімками садиби отримав золоту медаль. Після втечі від більшовиків помер від паралічу серця у санаторії під Берліном.

Із німецького герцогства Ангальтського 1827 року до Російської імперії прибула комісія. Герцог Фердинанд доручив знайти ділянку землі для розведення благородних овець і заснування колонії. Під Одесою нічого підходящого не було, тож комісія рушила до Таврії. Врешті серед вільних ділянок зачепилися за місцину, що на карті звалася ”степ N 71”. Тут іще бігали табуни сайгаків і тарпанів, давно вимерлих у Європі. Неподалік Перекоп, трохи далі – Каховка і Дніпро. Ділянку перетинали Великий чумацький шлях і поштова дорога на Кременчук.

Царським указом від 2 березня 1828 року герцогові ”на вічні часи” виділили ділянку площею 42 тис. десятин із правом спадку ”разом з усім, що знаходиться над і під землею”. Володіння на 10 років звільняли від податків. Німецька колонія отримала назву Асканія-Нова – на честь родового маєтку герцога. 23 перші поселенці пригнали 1,5 тис. овець. А пожитки, інструмент і насіння привезли на трьох возах. Почали будувати житло й хліви, копати криниці. 1833-го в колонії жило вже 30 родин. 24 тис. овець пасли чабани-татари.

1856-го нащадки герцога продали володіння Фрідріхові Фейну – одному з найбагатших поміщиків у регіоні. Єдину доньку Елізабет той видав заміж за свого помічника, тваринника Йоганна Пфальца. Вони мали трьох синів і чотирьох доньок, започаткували династію Фальц-Фейнів. А їхній внук Фрідріх став засновником нинішнього заповідника ”Асканія-Нова”.

Хлопчик любив тварин. За успішний вступ до гімназії батько подарував йому кілька вольєрів. 10-річний Фрідріх помістив у них місцевих диких птахів і звірів. Тут же, у степу, їх ловив його товариш – селянський хлопець Клим Сіянко. Він же й доглядав їх, коли Фрідріх навчався в гімназії, а потім в університеті. На повноліття Фрідріх зробив собі подарунок – витратив понад тисячу рублів на огородження ділянки у 8 десятин. Вони з Климом зібрали там представників усіх степових птахів. Купили в Криму косуль і оленів.

Ботанічний сад облаштувати змогли після того, як у садибі викопали 70-метровий колодязь з артезіанською водою. Насос накачував її у башту на 8 тис. відер: без штучного зрошення тут нічого не росло б – спекотного літа степ вигорав. Зоопарк наполовину засадили деревами, на решті залишили первісний степ. Із різних континентів до зоопарку доставили бізонів, страусів, кенгуру, зебр. Перед Першою світовою там жило 58 видів тварин та 402 – птахів.

”29 квітня рано-вранці я поїхав на моторі через Сімферополь і Перекоп в Асканію-Нову, – пише цар Микола II в листі до матері 8 травня 1914 року. – Там зустріли: сам господар, стара мати, її донька… онука і ще син, тобто брат Фальц-Фейна. Вони зовсім росіяни і прості гідні люди у спілкуванні. Мені запропонували чай у саду. Навколо столу розгулювали чаплі, качки, гуси й журавлі, дивилися на нас і деякі підходили й штовхали дзьобами, прохаючи дати їм хліба”.

У січні 1918-го матроси-більшовики в Асканії-Новій влаштували бійню тварин і птахів. Один шаблею рубав голови гусям рідкісної породи й горлав:

– Геть голови буржуям!

Фрідріха Фальц-Фейна оголосили німецьким шпигуном і кинули до московської Бутирки. Його ледь витягли звідти російські науковці. Родина Фальц-Фейнів емігрувала до Європи. А 1 квітня 1919 року декретом Ради народних комісарів УРСР Асканія-Нова отримала статус ”народного заповідника”.

Цеглу з маєтку Фальц-Фейнів розтягли на дачі. У середині 1990-х років племінник засновника заповідника барон Едуард фон Фальц-Фейн, який живе у князівстві Ліхтенштейн, вирішив реставрувати родинний маєток в Асканії-Новій. У ньому розташовувався музей з опудалами тварин.

За сприяння тодішнього президента Леоніда Кучми барон привіз у валізі $100 тис. готівкою й передав їх директорові заповідника. Гроші поклали в банк, перевівши їх на купоно-карбованці. Двоповерховий будинок в античному стилі розібрали, а на його місці почали споруджувати новий.

– Що ви наробили?! – вжахнувся Фальц-Фейн, коли приїхав через рік. – Де мій будинок? Я ж просив реставрувати, а не розвалювати його!

Ще більше його шокувала звістка, що його доларів вистачило на стіни й дах. Будівництво законсервоване донині. Будматеріали з маєтку розпродали за безцінь місцевим жителям. Цегла з фамільним тавром ”FF” пішла на дачі.

Джерело: “Газета.ua”