1998 р. Жовківщина

с. Артасів. (УГКЦ) Церква св. Параскеви.

Вперше згадується у документах 1564 р. Теперішня дерев’яна церква збудована коштом дідича Фелікса Уруського у 1770 р. (деякі шематизми подають помилкову дату 1748 р.). У 1858 р. баня церкви вкрита білою бляхою і інтер’єр розмальований олійними фарбами. При відновленні церкви у 1925 р. ґонтове покриття дахів замінили бляхою та прибудували присінок при західній стіні бабинця і ризницю при південній стіні вівтаря, а у 1970-х pp. – ґонтове кожухування стін замінили шалівкою. У 1989 р. вимурували нову дзвіницю. Розташована на невеликому підвищенні. Тризрубна одноверха будівля, зведена з соснових гибльованих брусів на дубових підвалинах. Складається з ширшої квадратової нави посередині та вужчих, майже квадратового бабинця, що прилягає до нави з заходу, і гранчастого вівтаря зі сходу. Високий зруб нави вкритий шоломовою банею, поставленою на світловий восьмерик, увінчаною сліпим ліхтарем з маківкою. Вівтар вкритий п’ятисхилим дахом, а бабинець і прибудови – двосхилими. Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання прибудов.

Поряд з церквою розташована стара, сучасна церкві дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця і нова мурована.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 7.